avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie de instrainare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie de instrainare

Va rog,raspundeti-mi la urmatoarea intrebare : in ce conditii se impunea,in 1974,intocmirea unui proiect de instrainare a unui imobil =casa +curte+gradina,proiect ce reprezenta memoriu justificativ pentru emiterea autorizatiei de instrainare.?
Proprietarul a solicitat intocmirea proiectului si implicit,autorizatia de instrainare.
Unde se depunea autorizatia de instrainare obtinuta?
Va multumesc.
Cu respect
Cel mai recent răspuns: AD8AN , utilizator 20:29, 15 Februarie 2015
care-i relevanta si care-i intrebarea

ca si regula constructia intra in propritatea cumparatorului iar terenul in proprietatea statului
Intrebarile sint:
1.Unde se depunea autorizatia de instrainare?La ce institutie?
2.De ce se impunea obtinerea autorizatiei de instrainare?Cu alte cuvinte,la ce folosea?
Multumesc pentru raspunsuri.
Multumesc pentru raspuns,dar nu a fost lamuritor pentru mine,care intreb ceea ce nu stiu,cu speranta ca persoane specializate imi vor raspunde.
Legea nr.58/1974:

Art. 30
Dobindirea terenurilor cuprinse in perimetrul construibil al localitatilor urbane si rurale se poate face numai prin mostenire legala, fiind interzisa instrainarea sau dobindirea prin acte juridice a acestor terenuri.
In caz de instrainare a constructiilor, terenul aferent acestor constructii trece in proprietatea statului cu plata unei despagubiri stabilita potrivit prevederilor art. 56 alin. 2 din Legea nr. 4/1973.
Dobinditorul constructiei va primi din partea statului in folosinta terenul necesar in limitele prevazute de art. 8 si 17 din prezenta lege. Atribuirea se face pe durata existentei constructiei, cu plata unei taxe anuale, potrivit Legii nr. 3.
Art. 31
Imparteala intre mostenitori a terenurilor, precum si instrainarea constructiilor, prevazute la art. 30, se vor putea face numai prin inscris autentic pe baza autorizarii date, dupa caz, de catre comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orasenesti sau municipale, cu respectarea normelor de sistematizare.
Art. 32
Orice instrainare sau imparteala facuta cu incalcarea prevederilor art. 30 si 31 este nula de drept.


Autorizatia se depunea, in mod evident, la notariatul de stat.

La ce folosea? La vegherea si respectarea normelor de sistematizare (zice legea), si asta nu doar in cazul vanzarii, ci si in cazul partajarii (in special prin lotizare).
Acum am inteles.
Va multumesc pentru raspunsul competent,profesionist,explicit ,redactat impecabil.
Cu deosebit respect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa unui act ce a stat la baza dobandirii dreptului de proprietate TheArhmanager TheArhmanager Buna ziua! Doresc sa cumpar un teren in Bucuresti, iar proprietarul mi-a spus ca urmeaza sa iasa cadastrul in cateva zile, insa am fost sunat spunandu-mi ca a ... (vezi toată discuția)
Act de mana din 1974, valabilitate dobresenciucp dobresenciucp Daca in 1974 sa incheiat un act de mana vanzare-cumparare pe baza de martori si Cod Numeric Personal ; in ziua de astazi in istantele de judecata actul ... (vezi toată discuția)
Rectificare carte funciara cpaula cpaula As dori o informatie cu privire la proprietate(tren intravilan , oras =1000mp + casa nenationalizata) anterior anului 1989.Cineva imi spunea ca:terenul ... (vezi toată discuția)