Va rog,raspundeti-mi la urmatoarea intrebare : in ce conditii se impunea,in 1974,intocmirea unui proiect de instrainare a unui imobil =casa +curte+gradina,proiect ce reprezenta memoriu justificativ pentru emiterea autorizatiei de instrainare.?
Proprietarul a solicitat intocmirea proiectului si implicit,autorizatia de instrainare.
Unde se depunea autorizatia de instrainare obtinuta?
Va multumesc.
Cu respect
Intrebarile sint:
1.Unde se depunea autorizatia de instrainare?La ce institutie?
2.De ce se impunea obtinerea autorizatiei de instrainare?Cu alte cuvinte,la ce folosea?
Multumesc pentru raspunsuri.
Art. 30
Dobindirea terenurilor cuprinse in perimetrul construibil al localitatilor urbane si rurale se poate face numai prin mostenire legala, fiind interzisa instrainarea sau dobindirea prin acte juridice a acestor terenuri.
In caz de instrainare a constructiilor, terenul aferent acestor constructii trece in proprietatea statului cu plata unei despagubiri stabilita potrivit prevederilor art. 56 alin. 2 din Legea nr. 4/1973.
Dobinditorul constructiei va primi din partea statului in folosinta terenul necesar in limitele prevazute de art. 8 si 17 din prezenta lege. Atribuirea se face pe durata existentei constructiei, cu plata unei taxe anuale, potrivit Legii nr. 3.
Art. 31 Imparteala intre mostenitori a terenurilor, precum si instrainarea constructiilor, prevazute la art. 30, se vor putea face numai prin inscris autentic pe baza autorizarii date, dupa caz, de catre comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orasenesti sau municipale, cu respectarea normelor de sistematizare.
Art. 32
Orice instrainare sau imparteala facuta cu incalcarea prevederilor art. 30 si 31 este nula de drept.
Autorizatia se depunea, in mod evident, la notariatul de stat.
La ce folosea? La vegherea si respectarea normelor de sistematizare (zice legea), si asta nu doar in cazul vanzarii, ci si in cazul partajarii (in special prin lotizare).