avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Revizuire hotarare definitiva
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Revizuire hotarare definitiva

Buna seara !
As dori sa solicit revizuirea unei hotarari definitive in calitate de parte vatamata ... Instanta a hotarat respingerea ca neintemeiata a contestatiei mele impotriva solutiilor de neurmarire/netrimitere in judecata ...
Unde trebuie sa solicit revizuirea ? Procurorului cazului , instantei care a judecat contestatia sau ICCJ ?
Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: _Alin_ , utilizator 17:37, 27 Aprilie 2015
Stimate domn, in practica instantelor judecatoresti s-a stabilit ca pot fi atacate pe calea revizuirii numai hotararile definitive prin care a fost solutionat fondul cauzei prin condamnare, renunţare la aplicarea pedepsei, amânare a aplicării pedepsei, achitare sau încetarea procesului penal.
Domnule av. Patrascu. Am urmarit cu mare interes dicutia purtata aici.
As dori sa stiu daca exista posibilitatea de revizuire a unei hotarari definitive data in camera preliminara.
Conform art. 453 al.1, revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta:
a) s-au descoperit fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute la solutionarea cauzei si care dovedesc netemeinicia hotararii pronuntate in cauza.
b).......
c).....
d) Un membru al completului de judecata, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmarire penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se cere, imprejurare care a influentat solutia pronuntata in cauza.

1) Pentru litera a)
In cazul in care s-au descoperit lucruri noi care nu au avut loc sau descoperite inaintea instantei, dar care dupa darea unei hotarari definitive ca respingere nemotivata, se poate solicita revizuirea pe noile probe care nu au fost cunoscute?

2) Pentru litera d)
Efectuarea actelor de urmarire penala de catre judecator, procuror sau organul de cercetare penala, trebuie dovedita in ce consta aceasta infractiune? Daca se descopera de exemplu, ca procurorul a refuzat cu rea credinta sa ia in vedere actul a unei probe doveditoare solicitata de partea vatamata, se poate cere revizuirea hotararii definitive pentru ca actul refuzat de procuror ca proba intra in contrazictie cu celalalt act aprobat de procuror?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere revizuire cauza penala _Alin_ _Alin_ Se poate solicita revizuirea unei hotărâri judecătorești definitive pronunțată în camera preliminară dacă s-au descoperit lucruri neștiute și acte ... (vezi toată discuția)
De cand se poate ataca cu apel sau recurs? danaa1 danaa1 Pentru a ataca o solutie a unui judecator, atac in apel sau recurs, e nevoie de 10 zile. Dar acest termen de 10 zile, de cand incepe? Sa presupunem ca in ... (vezi toată discuția)
Revizuirea pedepsei TITEL_08 TITEL_08 VA ROG DACA PUTETI SA MI RASP SI MIE IN CE CONSTA REVIZUIREA PEDEPSEI ATUNCI CAND AI RAMAS DEFINITIV: 1.IN CE CONDITII POTI CERE REVIZUIREA PEDEPSEI? 2.IN CE ... (vezi toată discuția)