avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare prin bunuri convenite de creditor si debitor
Discuție deschisă în Executare silită

Executare prin bunuri convenite de creditor si debitor

Buna ziua,
Exista o ordonanta de plata care se va investi cu titlu executoriu in zilele urmatoare.
Debitorul si creditorul ar fi de acord ca debitul sa fie stins prin cedarea unor bunuri de catre debitor (de ex masini), ca sa se evite sechestrul si vanzarea bunurilor prin licitatie, dar cumva prin intermediul unui executor, ca sa nu se poata retine reaua credinta a adm prin plata cu preferinta catre anumiti creditori. Mentionez ca firma are un debit f mare fata de o alta firma, care ameninta cu sechestru si angajarea raspunderii adm cu averea personala (dar inca nu a initiat actiune in justitie).
Este posibila aceasta conventie intre parti, realizata prin executor? Si daca da, cum se realizeaza concret, factura de vanzare pe bunurile respective si ordin de compensare?
Daca nu, ce alte posibilitati exista?
Multumesc anticipat pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 15:03, 4 Iulie 2009
Buna ziua,

operatiunea respectiva dpdv juridic este o dare in plata.
Nu-i nevoie sa faceti un contract de vz cumparare; nici nu-i indicat dupa parearea mea.
Debitorul poate plati oricand, chiar si dupa ce s-a declansat executarea silita. Plata poate sa constea evident in bani dar pate consta si in alte bunuri - daca este de acord creditorul.
Asadar, se va face o dare in plata, iar actul care se va inscrie in contabilitate este procesul verbal facut de executor, care devine titlu de proprietate pentru acele bunuri.

Avocat Boncu
Multumesc mult pt explicatii.
M-ar interesa de asemenea daca este necesara o evaluare a bunurilor sau daca acestea pot fi cedate la valoarea convenita de parti. Repet, se doreste o executare cat mai simpla si mai rapida, inainte ca alti creditori sa puna sechestru pe bunurile firmei.
In mod normal, va trebuie o expertiza care sa evalueze bunurile.
Pentru a evita executarea silita, va recomand ca ulterior incheierii actului de dare in plata, sa depuneti la Tribunal o cerere de deschidere a procedxurii de insolventa cu reorganizarea activitatii si astfel veti evita ulterioarele executari silite.
Buna ziua,

mi se pare ca doriti "sa-i sariti" pe ceilalti creditori:O !

Ma rog... in acest caz, darea in plata ar fi bine sa fie facuta neaparat in cadrul unei executari silite...altfel s-ar putea ca in vadrul unei proceduri de faliment ( pe care ceilalti creditori o vor deschide cu siguranta!) sa se anuleze acest act iar bunurile sa se reintoarca in patrimoniul dvs. si implicit sa fie valorificate de toti ceilalti creditori.

Av. Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita - ipoteca kimbao kimbao Buna ziua. Am un titlu executoriu pentru care am inceput executarea silita asupra imobilului debitorului. Executorul imi spune ca mai exista o persoana care ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii pe care ii urmeaza banca in momentul cand nu mai platesti ratele la banca gaer gaer Dupa somatiile de rigoare, evident ,cum se ajunge la executarea silita, popriri, etc (vezi toată discuția)
Executare silita imobil ionutt ionutt Buna seara! Ce măsură de siguranţă poate lua un creditor asupra bunurilor imobile ale debitorului său, în timpul executării silite? În speţă ... (vezi toată discuția)