avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este posibila mostenirea unor despagubiri morale?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este posibila mostenirea unor despagubiri morale?

Buna ziua,
Caz : Mai multi membri ai familiei mele au fost implicati intr-un accident rutier cu victime, printre care si mama mea. Au rezultat raniri grave si inclusiv moartea tatalui. Vinovat un alt sofer beat. De la avocat am inteles ca solutionarea acestui caz va urma o cale foarte lunga ce se va intinde pe parcursul catorva ani( intre minim 2 si maxim 6-7 chiar), proces penal, proces civil, eventuale recursuri etc. Deja au trecut 2 ani si abia s-a solutionat dosarul Politiei(expertize etc), acum fiind trimis catre Procuratura, la acest moment inca nu exista un prim termen al vreunei instante.
Din pacate, actualmente, sanatatea mamei este din ce in ce mai subreda din alte motive (cancer) care deci nu tin de urmarile leziunilor suferite in accidentul de care vorbeam, medicii fiind foarte circumspecti referitor la cat ar mai putea sa traiasca. Mama este o persoana in varsta care a suferit in accidentul respectiv leziuni foarte grave si care in urma acestui accident, teoretic, s-ar fi asteptat la niste daune morale poate chiar substantiale.
Intrebarea mea este deci, in cazul foarte posibilului deces al mamei inaintea solutionarii vreunui proces cu Asiguratorul, eventualele despagubiri ce ar fi vizat-o pe aceasta (in urma incheierii proceselor) pot fi mostenite de catre copiii sai ?
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 19:01, 12 Februarie 2019
Calitatea de descendenti ai victimilor accidentelor rutiere si suferințele morale cauzate de pierderea neasteptata a unui membru de familie, prejudiciul moral fiind evident pentru orice persoana care isi pierde parinte/ruda in conditii neasteptate, permite ca aceștia au dreptul la repararea acestui prejudiciu, iar sumele de bani acordate trebuie sa fie in masura de a asigura o alinare celui care le-a suferit
Prin decizia nr. 1/28.03.2005 Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au statuat ca raporturile juridice dintre societatile de asigurare si asigurat au la bază o solidaritate tacita
stabilita prin conventie, care da dreptul persoanelor pagubite prin producerea accidentelor sa pretinda in baza art. 57 alin. 1 din Legea nr. 136/1995, despagubiri atat celor raspunzatori de producerea acestora cat si direct asiguratorului de raspundere civila
In majoritatea a cazurilor, alaturi de autorul accidentului a fost obligat in solidar la plata despagubirilor civile si asiguratorul care a semnat polita de asigurare pentru raspundere civila-in limita plafonului anual stabilit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Viata nu poate avea un pret, astfel ca sumele acordate de instanțe pentru fiecare descendent; trebuiesc raportate la gravitatea și importanța prejudiciului moral cauzat
@ynocentta:
In primul rand, multumesc pentru faptul ca ati incercat sa-mi raspundeti.
Insa, din pacate, realizez ca raspunsul dvs nu "acopera" ceea ce eu de fapt voisem sa aflu. Probabil dvs nu ati realizat exact tinta intrebarii mele sau formularea mea nu a fost indeajuns de clara...
Concret si la obiect, mama mea, in urma acelui accident rutier si dupa solutionarea ce va fi data in cadrul diverselor instante de judecata, este de asteptat ca va obtine niste despagubiri/daune morale.
-Insa, daca pana la termenele solutionarilor judecatoresti, mama mea moare intre timp ( NU ca urmare a accidentului, ci a altor cauze), acele ipotetice despagubiri a caror valoare nici macar nu o putem cunoaste acum, ce ar fi urmat sa fie date doar catre ea, pot fi obtinute si de catre copii (mostenitorii sai) ?
-Daca, cat timp se vor derula acele procese (probabil de-a lungul catorva ani), mama mea moare, pretentiile pentru despagubiri, emise de ea inainte de a muri, pot continua in acele procese chiar si daca ea trece in nefiinta ? Sau cumva decesul unui asemenea petent anuleaza de facto si pretentiile pentru despagubiri morale formulate inainte de moartea sa ?
La daune morale au dreptul cei care au suferit un prejudiciu moral ca urmare a faptei ilicite.

Astfel, dacă decesul mamei D-voastră ar fi cauzat - chiar şi doar în parte - de către cel vinovat de producerea accidentului, veţi putea solicita daune morale acestuia, deoarece va fost produs D-voastră un prejudiciu moral.
Dacă însă decesul mamei se datorează altei cauze - vârstă, cancer, etc - atunci daunele morale suferite de mama D-voastră prin decesul soţului ei (tatălui D-voastră) nu se vor transmite prin succesiune.
Aveti varianta sa incercati solutionarea pe cale amiabila a despagubirilor ptr mama Dvs cu asiguratorul. Daca nu doriti, puteti continua procesul, Dupa parerea mea daca mama Dvs s-a constituit parte civila in dosarul penal atunci drepturile ei se mostenesc, dar ca sa preia mostenitorii partea ei in cotele prevazute de certificatul de mostenitor va trebui sa faceti succesiunea dupa decesul ei.
Buna ziua..
si eu ma gasesc in aceeasi situatie ca a ta.. numai ca eu l-am pierdut pe tata dupa ce ne-am pus parti in proces la 6 luni..
Vroiam sa te intreb cum s-a terminat cu daunele morale ale mamei tale? Se mostenesc?
Iti multumesc anticipat
Dan

Alte discuții în legătură

Daune morale rca AlinaStoenescu AlinaStoenescu Buna! Am cateva intrebari legate de asigurarea RCA, in speranta ca cineva de pe forum imi poate raspunde. Asadar o sa expun mai intai situatia pentru a fi cat ... (vezi toată discuția)
Accident masina ContSters251902 ContSters251902 Buna ziua, Acum 2 saptamani am avut un incident rutier ,care din fericire sa soldat fara victime,dar masina mea a fost avariat foarte rau si intra la dauna ... (vezi toată discuția)
Accident rutier soldat cu deces vostinarcornel vostinarcornel buna seara.Ma numesc Cornel ,sunt din Arad.As avea nevoie de ajutorul dvs. in legatura cu un accident soldat cu deces.,v-am contactat din partea familiei ... (vezi toată discuția)