avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare succesiune

Buna seara !

Doresc sa deschid succesiunea, deoarece a decedat sotul.
Unul din mostenitori refuza sa vina, ca sa ne incurce.

Ce se poate face in aceasta situatie?

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
djpadrecito88, utilizator
Cel mai recent răspuns: rmstvrch , utilizator 10:44, 18 Februarie 2015
Buna seara! Puteti dezbate succesiunea, chiar daca unul dintre mostenitori refuza sa se prezinte.
pai si cu partea ce ii revine ce se intampla?
se exclude de la masa partajabila?
o poate revendica atunci cand va dori (10, 20 de ani, de ex) ?AvocatAdelaBratulescu a scris:

Buna seara! Puteti dezbate succesiunea, chiar daca unul dintre mostenitori refuza sa se prezinte.


Daca succesibilul nu isi exercita dreptul de a accepta mostenirea in termenul legal prevazut de art 1103 NCC, acesta va fi prezumat ca renunta la mostenire, iar cotele se vor imparti intre ceilalti mostenitori. Desigur, acesta va trebui citat conform legii.
Mergeti la notarul dv - vedeti ca notarul acesta, unde se face dezbaterea trebuie sa fie din localitatea unde locuia defunctul. Normal ar fi sa faceti in prealabil acceptarea succesiunii, adica sa nu apelati la acceptarea tacita, dat fiind ca din cate se pare, aveti probleme cu concurentii la masa sucesorala.
Notarul face toate demersurile de aici inainte, citarea celorlalti succesori daca or mai fi, notarul va spune tot, o consultatie e in general gratuita sau maximum cateva zeci de lei, dar merita cheltuiala, pentru ca notarul nu isi da cu parerea, ca sa spun asa, ci isi ia o responsabilitate legala cand va indica ce sa faceti si ce drepturi au ceilalti concurenti.
Daca exista litigii intre mostenitori, notarul isi incheie misiunea si va trimite in instanta, unde o sa va coste destul de mult toata afacerea. De-abia atunci trebuie sa apelati musai la avocat, spetele astea sunt simple la prima vedere dar se pot complica in instanta daca nu aveti pe cineva bazat care sa va apere interesele.
Sau macar apelati la un avocat de specialitate ca sa vada cazul si sa spuna el daca sunt complicatii ce ar necesita prezenta in instanta a unui avocat.
Cautati sa evitati instanta, poate dura ani de zile si costa foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire CYBORG CYBORG Buna seara! Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc 1.Acum o luna am fost la un domn notar care ... (vezi toată discuția)
Refuzare prezentare succesiune AnaMihai1 AnaMihai1 Ce se intampla daca unul dintre cei mostenitori nu vrea sa ia parte la succesiune (sa se prezinte)? Exista vreo modalitate prin care sa fie obligata sa-si ... (vezi toată discuția)
Ieșirea din indiviziune milica101110 milica101110 Bună ziua! Tatăl meu a făcut cu fratele lui succesiune după mama lor decedată.Intre timp fratele a decedat și au rămas moștenirea lui soției și celor ... (vezi toată discuția)