avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executor judecatoresc-calitate procesuala activa?
Discuție deschisă în Executare silită

executor judecatoresc-calitate procesuala activa?

SITUATIE:
firma x pierde procesul cu firma y, firma y investeste hotararea si obtine titlu executoriu. Executorul executa silit firma x, obtine banii datorati si vireaza banii in contul firmei z. Firma z pe baza extrasului de cont contacteaza firma x (pe extras apare ca plata a fost facuta de firma x, firma z are legaturi economice atat cu firma x cat si cu cea y) si vireaza bani in alt cont comunicat de firma x.
Executorul da in judecata firma z si solicita returnarea banilor, dar la primul termen instanta invoca lipsa calitatii procesuale active a reclamantului.
Este corecta abordarea instantei? si daca da pe ce temei legal?
Cum poate firma z sa iasa din aceasta situatie ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARIKO9 , utilizator 14:26, 16 Iunie 2009
Buna ziua,

instanta a procedat corect.
Din prezentarea dvs. se intelege ca executorul a facut o plata in mod gresit si ar dori sa redobandeasca suma platita .
Chiar daca greseala ii apartine si ar putea sa fie raspunzator fata de clientul sau, BANII NU SUNT AI SAI.
Apreciez ca numai clientul sau, proprietarul banilor ar avea calitate procesuala activa.
Firma care a primit din eroare banii ( z) poate iesi intr0un singur mod - restituind suma. Din momentul in care a aflat ca suma cu pricina nu-i era datorata atunci este de rea credinta si trebuie sa restituie banii + dobanda.

Av. Boncu
Multumesc.
Firma z a restituit banii, dar din greseala in contul firmei x. A fost o situatie mai ciudata: s-a contactat telefonic firma x si aceasta a spus ca banii ii apartin, noi fiind de buna credinta am restituit banii firmei x. Firma x platind odata executorului creanta datorata acum nu vrea sa restituie banii pe care noi i-am virat in contul lor crezand ca plata nedatorata a venit din partea lor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executor judecatoresc-calitate procesuala activa? MARIKO9 MARIKO9 SITUATIE: firma x pierde procesul cu firma y, firma y investeste hotararea si obtine titlu executoriu. Executorul executa silit firma x, obtine banii ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin girat - o problema ciudata! leovigild leovigild Salut tuturor! Problema mea e urmatoarea: firma [b]\"x\"[/b] emite un BO stipulat la scadenta catre firma[b] \"y\"[/b], care il gireaza catre firma ... (vezi toată discuția)
Suma executata virata in alt cont 2009iulia 2009iulia Speta este urmatoarea: executorul vireaza eronat suma de bani executata nu in contul creditorului, ci in contul persoanei juridice \"x\" ; aceasta persoana ... (vezi toată discuția)