Paven Florentina a scris:
Dupa parerea mea exceptia se intemeiaza pe lipsa oricarui raport juridic intre organul de executare fi firma z. Mai mult executorul se pare ca isi invoca propria culpa, deoarec el trebuia sa vireze suma executat in contul creditoarei, nu in contul unui tert.
Dar exista un raport juridic intre executor, insa nu ca organ de executare, si firma z ! E destul sa privim putin dispozitiile art. 992 Cod civ. care privesc plata nedatorata si sa vedem ca odata ce ai primit ceea ce nu-ti este datorat ai o obligatie de restituire.
Acuma desigur ca eu nu stiu cum a formulat executorul actiunea si care este temeiul legal indicat de el, pentru ca discutand exceptia lipsei calitatii procesuale trebuie avut in vedere ca aceasta priveste, in cele din urma tocmai subiectele raportului juridic, afara de unele exceptii (actiunea oblica e un caz).
Chestiunea ca executorul isi invoca propria culpa trebuie privita nuantat, facand distinctie intre culpa lata (adeseori asimilata dolului) si culpa levissima, pentru ca altfel golim de continut art. 992 si urm. Cod civ., pentru ca in aproape toate cazurile de plata nedatorata exista si o culpa a celui care a facut plata.
Asadar, daca instanta admite exceptia, probabil ca va urma o casare cu rejudecare. Din pacate.