avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... executor judecatoresc-calitate procesuala activa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

executor judecatoresc-calitate procesuala activa?


SITUATIE:
firma x pierde procesul cu firma y, firma y investeste hotararea si obtine titlu executoriu. Executorul executa silit firma x, obtine banii datorati si vireaza banii in contul firmei z. Firma z pe baza extrasului de cont contacteaza firma x (pe extras apare ca plata a fost facuta de firma x, firma z are legaturi economice atat cu firma x cat si cu cea y) si vireaza bani in alt cont comunicat de firma x.
Executorul da in judecata firma z si solicita returnarea banilor, dar la primul termen instanta invoca lipsa calitatii procesuale active a reclamantului.
Este corecta abordarea instantei? si daca da pe ce temei legal?
Cum poate firma z sa iasa din aceasta situatie ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARIKO9 , utilizator 10:09, 19 Iunie 2009
Calitate procesual activa are in acest caz firma X ori firma Y, nicidecum executorul judecatoresc.
Sunt de aceeasi parere, dar executorul judecatoresc ne-a dat deja in judecata si cea care a invocat exceptia a fost instanta.
As vrea sa stiu pe ce temei juridic a fost invocata exceptia, executorul pretinde ca suma de bani a fost achitata de el in cntul clientului sau si acum vrea sa recupereze acesti bani.
Dupa parerea mea exceptia se intemeiaza pe lipsa oricarui raport juridic intre organul de executare fi firma z. Mai mult executorul se pare ca isi invoca propria culpa, deoarec el trebuia sa vireze suma executat in contul creditoarei, nu in contul unui tert.
Paven Florentina a scris:

Dupa parerea mea exceptia se intemeiaza pe lipsa oricarui raport juridic intre organul de executare fi firma z. Mai mult executorul se pare ca isi invoca propria culpa, deoarec el trebuia sa vireze suma executat in contul creditoarei, nu in contul unui tert.


Dar exista un raport juridic intre executor, insa nu ca organ de executare, si firma z ! E destul sa privim putin dispozitiile art. 992 Cod civ. care privesc plata nedatorata si sa vedem ca odata ce ai primit ceea ce nu-ti este datorat ai o obligatie de restituire.
Acuma desigur ca eu nu stiu cum a formulat executorul actiunea si care este temeiul legal indicat de el, pentru ca discutand exceptia lipsei calitatii procesuale trebuie avut in vedere ca aceasta priveste, in cele din urma tocmai subiectele raportului juridic, afara de unele exceptii (actiunea oblica e un caz).
Chestiunea ca executorul isi invoca propria culpa trebuie privita nuantat, facand distinctie intre culpa lata (adeseori asimilata dolului) si culpa levissima, pentru ca altfel golim de continut art. 992 si urm. Cod civ., pentru ca in aproape toate cazurile de plata nedatorata exista si o culpa a celui care a facut plata.
Asadar, daca instanta admite exceptia, probabil ca va urma o casare cu rejudecare. Din pacate.
Da, subscriu la cele sustinute de u.b.i.k. in privinta platii nedatorate, cu o completare...de fapt o intrebare: Care a fost cadrul procesual in care s-a judecat cererea executorului judecatoresc? Ce actiune a promovat in instanta si ce temei de drept a avut aceasta?

Alte discuții în legătură

Executor judecatoresc-calitate procesuala activa? MARIKO9 MARIKO9 SITUATIE: firma x pierde procesul cu firma y, firma y investeste hotararea si obtine titlu executoriu. Executorul executa silit firma x, obtine banii datorati ... (vezi toată discuția)
Cadrulprocesual supra paratilor in procesul civil deucu consulting deucu consulting am si eu omare nelamurire dupa ce am depus cererea de chemare in judecata a paratilor mi,agent circulatie si x persona responsabila de producerea unui ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala intr-un proces teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma lamureasca cineva:intr-un proces, x-reclamant cere anularea absoluta a unui contract de vc ,contract incheiat intre y si z (ambii parati ... (vezi toată discuția)