avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... executor judecatoresc-calitate procesuala activa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

executor judecatoresc-calitate procesuala activa?

SITUATIE:
firma x pierde procesul cu firma y, firma y investeste hotararea si obtine titlu executoriu. Executorul executa silit firma x, obtine banii datorati si vireaza banii in contul firmei z. Firma z pe baza extrasului de cont contacteaza firma x (pe extras apare ca plata a fost facuta de firma x, firma z are legaturi economice atat cu firma x cat si cu cea y) si vireaza bani in alt cont comunicat de firma x.
Executorul da in judecata firma z si solicita returnarea banilor, dar la primul termen instanta invoca lipsa calitatii procesuale active a reclamantului.
Este corecta abordarea instantei? si daca da pe ce temei legal?
Cum poate firma z sa iasa din aceasta situatie ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARIKO9 , utilizator 10:09, 19 Iunie 2009
Actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 998-999 c civ.
MARIKO9 a scris:

Actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 998-999 c civ.

Chiar asa ?:O Numai ca fapta care i-a cauzat prejudiciul este cea proprie, asa ca pe 998-999 Cod civ. ar fi trebuit sa se dea singur in judecata. :stunned:
Ma rog, instanta, in baza rolului activ si avand in vedere situatia de fapt, poate califica corect actiunea si sa o admita.
Am formulat si o cerere de chemare in garantie a firmei x ( debitoarea executata silit, careia noi i-am trimis banii), platind si o taxa de timbru destul de mare. Daca cer respingerea actiunii principale pentru exceptiile invocate din oficiu (lipsa calitatii procesuale active a executorului-reclamant si lipsa de interes), cum ar trebui sa procedez in privinta cererii de chemare in garantie? N-as vrea sa pierd banii pe care i-am dat pe taxa de timbru.
Daca instanta "va rezolva" pe exceptie apare o situatie paradoxala in care reclamantul si paratul au acelasi interes in recurs: sa se caseze cu rejudecare, pentru ca altfel pierdeti amandoi taxele de timbru platite, basca cele din recurs. Mai bine va intelegeti si face numai unul recurs si impartiti pe din doua taxa =D> . Apoi va ganditi la riscurile unei judecati si poate gasiti o solutie echitabila pentru ambele parti.
Multumesc pentru raspunsuri.
Acum s-a mai complicat speta. Creditoarea y (cea careia in definitiv i se cuvin banii) a formulat cerere de interventie in interes propriu, insa, intrucat formularea cererii era interpretabila, la termen instanta i-a pus in vedere sa precizeze natura cererii, daca este principala sau accesorie, iar creditoarea a precizat ca este o cerere ACCESORIE.
E o nebuloasa.#-o
Bine ca am urmatorul termen in septembrie, poate pana atunci imi vine vreo idee geniala:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executor judecatoresc-calitate procesuala activa? MARIKO9 MARIKO9 SITUATIE: firma x pierde procesul cu firma y, firma y investeste hotararea si obtine titlu executoriu. Executorul executa silit firma x, obtine banii datorati ... (vezi toată discuția)
Cadrulprocesual supra paratilor in procesul civil deucu consulting deucu consulting am si eu omare nelamurire dupa ce am depus cererea de chemare in judecata a paratilor mi,agent circulatie si x persona responsabila de producerea unui ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala intr-un proces teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma lamureasca cineva:intr-un proces, x-reclamant cere anularea absoluta a unui contract de vc ,contract incheiat intre y si z (ambii parati ... (vezi toată discuția)