avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită suma executata virata in alt cont
Discuție deschisă în Executare silită

suma executata virata in alt cont

Speta este urmatoarea: executorul vireaza eronat suma de bani executata nu in contul creditorului, ci in contul persoanei juridice "x" ; aceasta persoana juridica, la randul ei, vireaza din eroare suma respectiva in contul debitorului.
Executorul o cheama in judecata pe "x" pentru restituirea sumei, "x" cheama in garantie debitorul, iar creditorul formuleaza cerere de interventie accesorie in interesul executorului-reclamant.
Instanta din oficiu a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active si exceptia lipsei de interes a executorului, apreciind ca executorul mai poate executa inca o data suma respectiva.
Parerile dumneavoastra, va rog.
Cel mai recent răspuns: ContSters102066 , utilizator 11:29, 4 Noiembrie 2009
Parerea mea este ca executorul nu mai poate executa debitorul inca o data, decat daca deschide un alt dosar la cererea oricarei persoane interesate dar care are ca temei o alta datorie.
Dosarul de executare silita unde s-a incasat suma este inchis la data in care in contul indicat de executor s-a depus si/sau incasat suma de bani.
Cu privire la "virarea " eronata sa-si asume raspunderea executorul s-au sa-l execute pe cel caruia ia virat eronat suma.
Intrebarea este ce legatura este intre societatea X si debitor? Si mai ales de unde avea executorul contul lui X?

Judecatorul care a dat solutie ca mai poate fi executat silit inca o data debitorul cred ca nu a citit nici regulile de procedura in materie si executorul a fost si el la fara frecventa de a facut o astfel de "eroare"

Daca as fi in locul creditorului l-as executa silit pe executor care nu si-a indeplinit atributiile de a vira suma asa cum i-am indicat, i-as face o plingere la corpul executorilor, daca as avea cel mai mic indiciu ca a facut-o cu buna stiinta i-as face si o plingere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor
Pe extrasul de cont al lui x aparea ca suma a fost virata de catre debitorul SC........., si din acest motiv x i-a trimis banii debitorului. Situatia a aparut ca urmare a unui lant de greseli, precum si a relei-credinte a debitorului.
Executorul i-a comunicat lui x faptul ca a efectuat plata din eroare, insa la momentul acela x deja trimisese suma in contul debitorului, care a refuzat restituirea sumei.
Executorul are calitate procesuala activa?
Eu, x, ce ar trebui sa fac? Pana acum am formulat cerere de chemare in garantie impotriva debitorului in temeiul platii nedatorate.
Multumesc.
Deci tu esti X.

Pe extrasul tau de cont trebuie sa apara suma virata conf dos de ex silta ..., iar tu daca nu erai beneficiarul acelei sume trebuia sa anunti banca de faptul ca suma este eronat virata iar banca storna acea tranzactie. In contractul tau cu banca specifica sigur acest lucru, asa ca... esti bun de plata daca ai emis un op tu. Mai apoi pe extras nu-ti apare nici un cont de unde l-ai luat?
De unde stii ca debitorul este de rea credinta pe ce te bazezi? Pe faptul ca a fost executat silit?

Calitate apreciez ca are executorul -doar el a emis ordinul de transfer (chiar si eronat) si are si interes - recuperarea sumei virata eronat.

Dar vorba lui Badea "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executor judecatoresc-calitate procesuala activa? MARIKO9 MARIKO9 SITUATIE: firma x pierde procesul cu firma y, firma y investeste hotararea si obtine titlu executoriu. Executorul executa silit firma x, obtine banii datorati ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc-calitate procesuala activa? MARIKO9 MARIKO9 SITUATIE: firma x pierde procesul cu firma y, firma y investeste hotararea si obtine titlu executoriu. Executorul executa silit firma x, obtine banii ... (vezi toată discuția)
Executorul poate sau nu poate avea calitate procesuala pasiva? fdanila fdanila Executorul poate avea uneori calitate procesuala pasiva sau niciodata ? Am gasit o Sentinta in care scrie: „Referitor la excepţia lipsei calităţii ... (vezi toată discuția)