avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Anchetare agresiva
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Anchetare agresiva

Am apelat la acest forum pentru a afla daca este corect ce mi s-a intamplat:
Acum 2 zile mi-a venit o citatie cum ca trebuie sa ma prezint ieri la sectia de politie. Nu mi s-a spus de ce pe citatie, doar sa ma prezint. Ca orice om normal m-am trezit dimineata si m-am dus la sectie. Am fost punctual, am asteptat cam 30 minute pana a venit respectivul politist cu care trebuia sa ma intalnesc, care m-a invitat intr-un birou sa discutam. Eu am crezut ca ma cheama pentru un telefon mobil ce mi s-a furat acum o luna. Nici vorba de asa ceva, m-a tratat urat in mod verbal (mai ca nu ma injura) tinand sus si tare ca sunt suspectul unui furt din nu stiu ce masina. Eu am fost in seara furtului in acea jona cu niste prieteni, pe care bineinteles i-a chemat sa le ia declaratie, ca si mie. Au raspuns lafel ca mine, nu stiam nici de masina nici de furt. Am dat o declaratie, mi s-au luat amprente, datele personale si am avut dreptul sa plec.

Treaba e urmatoarea: In biroul in care am fost dus, acel domn de la politie, dupa o serie de intrebari, mi-a cerut sa imi inchid telefonul inainte de a incepe declaratia. I-am spus ca vreau sa dau un telefon avocatului meu sa ma asiste la declaratie. Nu mi s-a permis acest lucru si am fost obligat (verbal, cu un ton agresiv si impunator) sa inchid telefonul, pe motiv ca nu ma retine doar imi face o fisa (cu amprente si tot, fiind suspect pentru acel furt). E corect asa ceva?
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2015
ciucarareresionut, utilizator
Cel mai recent răspuns: elmillor , utilizator 22:50, 20 Februarie 2015
Categoric nu e corect sa vi se vorbeasca asa! Dar asa e in practica, nu e ca in carti, e cu totul o alta lume in practica.

Pana la urma vi s-a solicitat o declaratie ? Daca da, si in cazul in care s-a trecut la urmarirea penala cu privire la suspect (adica dvs), atunci v-au fost incalcate multe drepturi, precum dreptul la aparare, trebuia si puteati fi asistat de un avocat. Puteati de asemenea sa nu declarati nimic. Si mai ales, declaratia trebuia inregistrata. Dar cum spuneam, ati dat sau nu o declaratie ? Nu vi s-a adus la cunostinta calitatea pe care o aveti ? Suspect, faptuitor..?
Am dat o declaratie pe care am semnat-o. Mi s-a spus ca sunt suspect in acel caz de furt.
Principiul garantării dreptului la apărare este de ordin constituţional, fiind consacrat prin art. 24 al Legii fundamentale. In calitate de suspect/inculpat, aveti dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, mai mult, inainte de a fi ascultat, organul judiciar trebuia sa va pună în vedere acest drept.
In acest moment, aveti dreptul sa depuneti plangere la procuror conf.art.336 c.p.p.impotriva actelor de urmarire penala, invocand aspectele invederate aici.
Salut, asa cum spune si domnul Patrascu, ai aceste drepturi, mai mult insotit de un avocat poti cere scoaterea de sub urmarire penala si anularea declaratiei datorita modului neconstitutional in care ati fost fortat sa dati acea declaratie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penal Necunoscut1996 Necunoscut1996 Buna seara. Am si eu o intrebare. Sotul meu este acuzat de fosta lui sotie ca i-a furat recent banii din casa. Cei de la politie i-au cerut sa mearga la ... (vezi toată discuția)
Incalcare drepturi? corsicanoo corsicanoo salut. am si eu cateva intrebari. am fost citat zilele astea ca martor la politie in legatura cu niste spargeri de autoturisme din parcarea din fata blocului. ... (vezi toată discuția)
Procedura de chemare a suspectului la declaratii. mury88 mury88 Buna ziua. Am primit astazi un telefon de la un domn de la politie prin care acesta m-a anuntat ca sunt suspect intr-un dosar pentru savarsirea infractiunii de ... (vezi toată discuția)