avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mi-a fost respins procesul pe motiv ca reclamantul nu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mi-a fost respins procesul pe motiv ca reclamantul nu este sub incidenta judecatoriei

Buna ziua, in urma cu cateva luni prin 2014, am depus o plangere impotriva unei persoane care a cumparat de la mine o masina, refuza sa o inmatriculeze si toate amenzile imi vin mie (asta e alta poveste am cerut pareri la rubrica codul rutier). Persoana respectiva e domicilat in jud Gorj, com. Scoarta, sat. Pistestii din Deal. Eu am depus plangerea impotriva lui (plangere in care ceream sa fie obligat sa inmatriculeze masina ca sa o pot depune la dosar la politia Mures pt. a-mi fi scoasa de pe nume pt. ca sa nu mai primesc amenzi de la animal). Judecatorul la a doua infatisare mi-a respins plangerea motivand ca trebuia depusa la judecatoria de unde e paratul (adica la judecatoria Targu-Carbunesti) si nu se afla sub incidenta (daca retin bine termenul nu stiu) judecatoriei Tarnaveni/Mures. Acum intrebarile mele sunt:

1) Trebuie sa depun eu alta plangere la jud. Targu-Carbunesti (cu toate actele + taxe + copii in dublu exemplar) sau trebuie sa solicit judecatoriei Tarnaveni sa trimita actele (dosarul) acolo?

2) Trebuie sa ma duc eu personal (lunar practic) pana acolo sau pot cere judecarea cauzei in lipa conform codului 242 proc. civila?

3. Si daca imi vine hotararea definitiva care il obliga sa radieze citeam pe aici pe forum ca mai gasim sfatosi pe la politie care refuza scoaterea de sub numele meu a autovehiculului pe motiv ca "pe ei acea hotarare nu ii obliga la nimic". Aveti cumva vre-o idee ce se poate face in astfel de cazuri?

Imi cer scuze pt. limbaj, dar sunt prea nervos (de juma' de ora am venit de la judecatorie.
Va multumesc pt raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2015
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 15:46, 24 Februarie 2015
1. Normal ar fi ca Judecatoria Tarnaveni sa-si decline competenta in favoarea jud. Tg. Carbunesti. Adica nu mai trebuie depusa alta cerere. Dar pana nu vad solutia judecatorului nu pot fi sigur pentru ca in tara aceasta se poate intampla orice.
2. Puteti cere judecarea in lipsa dar articolul ca si intregul cod de procedura s-a schimbat. Temeiul de drept este acum art. 411 alin. 1 pct. 2 teza a II-a din Codul de pr. civ.
3. Impotriva sfatosilor intelepti de la politie puteti face plangere daca refuza sa faca ceea ce a dispus instanta de judecata. Nu va contraziceti cu ei ci depuneti cererea prin posta iar daca refuza vor trebui sa o faca in scris si atunci ii puteti face plangere.
u.b.i.k. a scris:

3. Impotriva sfatosilor intelepti de la politie puteti face plangere daca refuza sa faca ceea ce a dispus instanta de judecata. Nu va contraziceti cu ei ci depuneti cererea prin posta iar daca refuza vor trebui sa o faca in scris si atunci ii puteti face plangere.


Va multumesc pt. raspuns. Problema e din cate citeam pe aici pe forum,... in urma cu multe luni un caz similar ca ar fi refuzat intr-un fel justificat si legal. Intr-adevar sentinta judecatoreasca e data impotriva cumparatoruli ca sa il oblige sa inmatriculeze masina pe numele lui. Dar daca si el a vandut-o si tot asa si acum e la al n-lea proprietar ce se intampla? Ne judecam fiecare cu fiecare? Ma judec eu cu ultimul cumparator care nici macar nu stiu cine e? Din cate am citit pe acest forum vanzatorului politia i-a raspuns ceva de genul: "Ia sentinta, du-te la cumparator (cu sau fara executor judecatoresc treaba ta), obliga-l sa inmatriculeze masina in baza sentintei si atunci se radiaza automat de la noi,... pe noi nu ne obliga la nimic aceasta sentinta" si ce e trist asa cam e. Sentinta este data (ma rog va fi data) impotriva animalului caruia i-am vandut, politia rutiera nu a fost cheamata ca parat (nu aveam cum si pt. ce sa ii chem). Si eu asa stiu ca in mod normal se procedeaza,... Doar ca asta e cand dai de oameni normali nu de vre-unu care a facut academia de subofiteri si acum se crede Zeus. Trebuie formulata in vre-un fel cererea ca sa oblige si Serviciul de Inmatriculari al Politiei sa radieze masina?

u.b.i.k. a scris:

1. Normal ar fi ca Judecatoria Tarnaveni sa-si decline competenta in favoarea jud. Tg. Carbunesti. Adica nu mai trebuie depusa alta cerere. Dar pana nu vad solutia judecatorului nu pot fi sigur pentru ca in tara aceasta se poate intampla orice.


Bun,... in mare am inteles. Deci trebuie sa fac o cerere la Judecatoria Tarnaveni ca actele sa fie trimise in jud. Gorj loc. Targu Carbunesti, sau se trimit automat?
Buna ziua,

Am intampinat si eu o astfel de problema, am primit acasa o amenda pentru rovinieta neplatita desi acel autoturism a fost vandut si neinmatriculat de catre cumparator. Am facut adresa la politie si mi-au transmis sa fac o cerere prin care solicit radierea autoturismului de pe numele meu, impreuna cu o copie de pe certificatul de radiere fiscala eliberat de DITL, taxa de furnizare informatii si alte copii pe care le solicita ei.
Dosarul pentru care s-a declinat competenta se trimite automat la instanta competenta.

CountPorcula1987 a scris:

Din cate am citit pe acest forum vanzatorului politia i-a raspuns ceva de genul: "Ia sentinta, du-te la cumparator (cu sau fara executor judecatoresc treaba ta), obliga-l sa inmatriculeze masina in baza sentintei si atunci se radiaza automat de la noi ... pe noi nu ne obliga la nimic aceasta sentinta".

X-( Politistii care au zis asta isi inchipuie ca politia este a lor. Au inteles gresit atat cum se executa silit obligatia de a face cat si povestea cu relativitatea hotararii judecatoresti si si-au zis: "daca nu ne-a chemat in judecata ca sa ne oblige sa-i radiem masina noi n-avem treaba cu sentinta". Gresit.
In primul rand sentinta judecatoreasca este un act autentic si ca oricare act autentic trebuie respectat de toata lumea, mai ales de politie;
In al doilea rand, daca a cerut judecatorului ce trebuia sa ceara, acesta a suplinit consimtamantul cumparatorului nesimtit dispunand radierea masinii de pe numele vanzatorului si inmatricularea pe numele cumparatorului. Iar aceasta suplinire a consimtamantului vanzatorului are acceasi valoare ca si consimtamantul lui. Asadar, cand ai o astfel de sentinta la tine este ca si cand ai fi cu cumparatorul in buzunar.
Unu. Da' daca si acela a vandut la randul lui altuia si acela altuia si to asa ... te judeci cu toti?
Nope! Doar cu cel caruia i-ai vandut tu masina. Aceasta va fi inmatriculata pe numele lui ca asa zice sentinta (el ca parat putea sa-l cheme in garantie pe cel caruia i-a vandut el masina si daca n-a facut-o e treaba lui, nu a ta) si e treaba lui sa plateasca amenzile sau sa se indrepte asupra urmatorului ... si tot asa mai departe.
Doi. Daca politistii au explicatii legale savante de genul "noi n-avem treaba cu sentinta pentru ca n-am avut calitatea de parte .. etc) solutia este cea data de mine la inceput. Le adresati o cerere scrisa cu sentinta anexata si asteptati raspunsul lor IN SCRIS. Daca refuza ii puteti actiona in judecata in contencios administrativ.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia unei instante de a inmatricula un autoturism faranumeeu faranumeeu Buna, In urma cu ceva timp am cumparat un autoturism si pe care nu l-am inmatriculat pe numele meu la politie deoarece ulterior l-am vandut altei ... (vezi toată discuția)
Obligația de a face. mai pot introduce în proces vânzătorul mașinii neînmatriculate pe care, la rândul meu, am vândut-o? faranumeeu faranumeeu Buna, In urma cu ceva timp am cumparat un autoturism si pe care nu l-am inmatriculat pe numele meu la politie deoarece ulterior l-am vandut altei ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire! porumbel2007 porumbel2007 Buna seara am si eu o nelamurire am cumparat acum un an o masina inmatriculata Ro de la cineva din Sibiu si dupa 45 zile am vandut-o la altcineva din alt oras ... (vezi toată discuția)