avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare bani de chirie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare bani de chirie

Buna ziua,

Acum o luna am inchiriat un apartament prin intermediul unei agentii imobiliare. Chiria platita in avans a fost de trei luni, plus o luna garantie. Acum, dupa o luna, proprietarul imi spune ca vrea sa vanda apartamentul si ca trebuie sa ne mutam, dar nu vrea sa imi mai restituie cele doua luni platite in avans. As vrea sa stiu ce as putea sa fac in aceste conditii si daca agentia, respectiv agentul imobiliar care a mediat tranzactia are vreo obligatie in a ma ajuta sa imi recuperez banii.
Cel mai recent răspuns: Florentina Paven , Avocat 14:48, 16 Iunie 2009
Agentia nu are obligatia de mediere in caz de conflict.
Incetarea contractului nu se datoreaza culpei dv asa incat locatorul trebuie sa va inapoieze banii.
Mai mult,instrainarea de catre locator a bunului inchiriat nu antreneaza incetarea contractului de locatiune,decat daca acest lucru s-ar fi prevazut expres in contractul de inchiriere.
Potrivit art.1441 c.civ.cumparatorul bunului este dator sa respecte locatiunea incheiata inainte de vanzare(prin act autentic sau cu data certa,sub semnatura privata) dar nu mai mult de 3 ani.
Daca in contract este prevazut ca acesta inceteaza in caz de vanzare,atunci va ramane dreptul de a cere restituirea sumelor platite cu titlu de chirie in avans.Pe cale amiabila sau in instanta.
si daca as fi nevoita sa apelez la instanta, cum ar trebuie sa procedez?
Daca nu puteti ajunge la o solutie amiabila, atunci trebuie sa frormulati o actiune, pe care o depuneti la judecatorie, prin care solicitati ca proprietarul locuintei sa fie obligat sa va restituie suma de...lei, achitata in avans si pentru care nu vi s-a asdigurat folosinta ( in caz contrar este vorba despre imbogatire fara justa cauza). Ar fi bine ca la inctarea locatiunii sa intocmiti un proce verbal de predare primire, cu data la care eliberati locuinta si starea in care se afla, pentru a putea pe de o parte sa calculati suma ce vi se cuvine si a va pune la dapost de alte pretentii ale proprietarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme inchiriere locuinta andyn andyn Buna ziua, am inchiriat o locuinta pentru o perioada de 1 an, achitand in avans chiria proprietarului printr-un contract de inchiriere facut printr-o agentie ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere aleius aleius Buna ziua, as avea nevoie de un sfat profesional: eu vreau sa inchiriez o casa pe care proprietarul ar prefera sa o vanda.Cum ar trebui sa procedez, ce ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere imobil pe 12 luni Adinina Adinina In data de 27.08.2014 am semnat la o agentie imobiliara un contract de inchiriere a unui apartament, eu ca locatar iar reprezentantul agentiei, in numele si ... (vezi toată discuția)