Buna seara,
ce parere aveti de aceste apometre cu unde radio?Sunt de calitate..ar merita facuta schimbarea?
Va pun aceste intrebari pentru ca am fost la firma TECHEM la care suntem abonati ca si asoc de prop pentru citirea repartitoarelor si mi-au facut o oferta de apometre cu unde radio.
Aveti experiente cu aceste apometre de generatie mai noua?
Da, apometrele sunt ieftine, avand in vedere ca unu normal da clasa "B" costa aproximativ 60 lei, la care se adauga manopera, aici o sa va "rupa" citirea si calculul, pentru ca un apartament are minim 4 apometre!
Aveti posibilitatea sa faceti un calcul simplu.
Impartiti diferentele de apa lunare pe care le inregistrati acum la cate apometre aveti in asociatie si vedeti daca suma este mai mare decat citirea apometrului.
In functie de rezultat faceti si propunerea proprietarilor.
Sigur ca puteti face calcule asa cum se spune mai sus dar aceste calcule nu au legatura cu decizia de a monta apometre cu citire radio sau nu. Si asta pentru ca diferenta dintre suma apometrelor din apartamente si apometrul general poate fi aceeasi ca si inainte pentru ca multe din cauzele diferentelor nu sunt apometrele din apartamente citite radio sau citite vizual.
Sigur ca situatia consumului pe fiecare apartament va fi mai usor de verificat, la aceeasi ora, fara posibilitatea citirii eronate datorita ochelarilor aburiti... dar cam atat.
Pierderile, diferentele, au multe cauze, discutate aici pe forum, cunoscute in general dar adesea greu de gasit concret la nivelul fiecarei asociatii si mai ales greu de stopat datorita neintretinerii corespunzatoare a instalatiilor comune.
Am inteles ..concluzia e ca sunt si bune si "nebune"..:)...inclin sa cred ca au mai multe avantaje decat dezavantaje..eu personal mi-ar conveni ...voi propune oferta in sedinta ce va urma si majoritatea va decide.
Am sa va dau un exemplu pentru a sublinia faptul ca a le considera bune este doar in aparenta.
In blocul meu (de garsoniere) s-a hotarat sa repartizam acesta diferenta in mod egal, avand aceeasi cota-parte indiviza. Nu comentez criteriul care mie mi se pare a fi discriminatoriu, dar asta e, calculez asa cum s-a hotarat.
Dar..... luna trecuta am avut o diferenta de 15.19 lei / garsoniera, ceea ce este considerat la noi a fi extrem de mult. Cauza a fost ca, desi i-am anuntat, i-am rugat pe oameni sa citeasca apometrele in perioada 5 - 8 ianuarie, m-am trezit cu un maldar de fluturasi cu indecsii cititi pana in data de 5.
Practic citirile apometrelor s-au facut cu 5 - 7 zile inainte de citirea bransamentelor, diferita si ea intre RADET si Apa Nova.
Ce inseamna aceasta? Ca pe factura aveam o cantitate mai mare de apa (consum pe 5 saptamani) - asta se intampla la fiecare sfarsit de an din cauza sarbatorilor si odihnei dupa inghitirea sarmalelor - fata de citirile declarate de locatari (consum pe 4 saptamani) cam pentru o saptamana, luat la modul general. Evident ca acest consum suplimentar trebuia repartizat, ca sa inchidem factura.
Luna aceasta bransamentele s-au citit la mai putin de 4 saptamani, iar citirile locatarilor la mai mult de 4 saptamani. Diferenta repartizata a fost de 5.85 lei.
Deci s-a compensat intr-o oarecare masura.
Ce vreau sa spun cu asta este ca aceste diferente se rostogolesc si se compenseaza de la luna la luna.
Diferentele ar exista si daca noi am schimba apometrele cu altele mai sofisticate si asta pentru simplul motiv ca instalatiile sanitare din apartamente sunt, in parte, defecte si se vor inregistra pierderi de apa adevarate care nu vor putea fi stopate. Se repara intr-un apartament si apar intr-altul. Iar pierderile cele mai mari sunt de la wc-uri. Asta se poate vedea din faptul ca diferenta mare de cantitate facturata fata de cea declarata este la apa rece.
Daca noi am inlocui apometrele cu citire prin unde radio, ar trebui sa platim fata de consum si fata de diferentele inerente, poate mai mici, si comisionul de calcul care ar fi de 14 lei / luna / apartament.
Deci am plati mai mult decat platim acum.
Inainte de a face orice propunere in fata a mai mult de 3 oameni, va spun din experienta, trebuie sa analizati amanuntit partile bune si partile rele, sa le puneti in balanta si sa constatati daca e cazul sa deschideti discutia.
E posibil sa-i incantati pe oameni cu noutatea sistemului, mai ales daca aveti si o putere de persuasiune mai mare, dar, daca astepratile nu vor fi confirmate de realitate..... vai si-amar! :hammer: :tomato: :training: :fight: :rtfm: ..... :duh: