avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce tip de contract trebuie sa inchei?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce tip de contract trebuie sa inchei?

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce tip de contract trebuie sa inchei unor persoane fizice sau juridice care desfasoara activitati si operatiuni specifice de identificare de clienţi, colectare de oferte si/sau de comenzi, care urmează sa fie analizate si apreciate ulterior de către mine pentru materializarea lor, după caz, în raporturi contractuale.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: PlanReorganizare , utilizator 11:14, 23 Februarie 2015
Cu persoanele fizice incheiati contracte individuale de munca, iar cu persoanele juridice incheiati contracte de furnizare servicii sau de agentie, dupa caz.
Multumesc pentru raspuns, dar totusi tocmai aici este problema. Aceasta este o activitate de "recomandari " ,este o activitate part-time si aceasta persoana fizica sau juridica nu este autorizata sa incheie raporturi contractuale. Ei la randul lor au sau nu contracte individuale de munca cu alte societati. Cred ca m-am facut inteles. Deci intrebarea era: Unde l-as putea clasifica, ca si ocupatie si ce fel de contract i-as putea incheia, in conditiile in care conventia civila nu mai exista in codul civil. Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2015
giuly1969, utilizator
Eu nu stiu ce inseamna "activitate de recomandari" (nu cred ca legea prevede asa ceva), insa daca dvs. ii platiti pentru aceste servicii (de recomandari, cum le denumiti), atunci persoanele fizice trebuie sa aibe contracte de munca si cele juridice trebuie sa aibe capacitate de a incheia astfel e contracte. Al doilea aspect este ce dvs. cautati o solutie foarte particulara a unei anumite situatii, oferind indicii sterile si insuficiente (sunt sigur ca dvs. stiti ce vreti, dar cine citeste ce ati scris, nu intelege nimic), astfel incat, fie faceti publica ipoteza de lucru pentru problema dvs., fie cautati un consultant privat, asta este parerea mea sincera.
Pentru incheierea unei conventii civile cu o persoana fizica neautorizata este necesara indeplinirea anumitor conditii astfel cum au statuat, in practica, organele fiscale:
- realizarea activitatii pe baza de conventii civile sa fie cu caracter ocazional, intamplator, conjunctural, si uneori urgent;
- activitatea desfasurata pe baza de conventie civila sa nu fie inscrisa in obiectul de activitate al societatii si nici prevazuta a se realiza prin posturile cuprinse in statul de functii al societatii;
- pentru o activitate desfasurata pe baza de conventie civila nu se poate stabili cu exactitate: timpul de munca (destul de diferit de la un executant la altul), mijloacele de realizare si alte elemente asemanatoare;
- pentru realizarea unei activitati desfasurate pe baza de conventie civila nu se justifica incadrarea de personal cu contract individual de munca sau cu timp partial pe perioada determinata;
- obiectul conventiei civile sa constea intr-un raport juridic de "a da" sau de "a face ceva" pana la un anumit termen, fara a se specifica perioada, timpul de munca;
- conventia nu se poate incheia pentru desfasurarea unei activitati care, in acelasi timp, se desfasoara in societatea respectiva prin incheierea de contracte individuale de munca, indiferent ca acestea sunt cu fractiune de norma sau cu timp integral, pe perioada nedeterminata sau determinata.

In prezent, reglementarea legala a contractelor civile de prestari servicii, cunoscute in practica si sub denumirea de conventii civile, este data de art. 1.851 din Noul Cod Civil, potrivit caruia contractul de antrepriza este contractul prin care antreprenorul se obliga ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret.
[ link extern ]
Daca lucrati cu persoane fizice, atunci va trebuie contract de munca, iar sarcina descrisa de dvs. se incadreaza cel mai bine in atributiile agentilor de vanzari ( cod COR 332203 cred...), iar daca lucrati cu persoane juridice, atunci trebuie sa aiba trecut in statut ca si cod CAEN -7320 "Activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice" .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prestari servicii contabile nefertiti_g nefertiti_g Buna ziua, Pot incheia o conventie civila cu un contabil,pentru o luna, pentru semnarea si depunerea bilantului? multumesc, (vezi toată discuția)
Contracte civile IulianRD IulianRD Buna ziua, As dori sa stiu daca o societate comerciala poate incheia CONTRACTE DE AGENT (pe baza de comision la volumul de vanzari) cu [b]ORICE PERSOANA ... (vezi toată discuția)
Posibilitate incheiere contract partial gabinemo gabinemo Buna seara. Am urmatoarea intrebare. Ce fel de contract de munca (sau alta forma de angajare) pot sa inchei cu un SRL, pentru lucru trimestrial. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)