De ce este acceptata juridic plasarea de munca in strainatate fara contract de munca??? semnarea unui contract de mediere nu confera nici un angajament ferm de angajare.
Taxele incluse in contractul de mediere pentru angajator extern care nu asigura contract la plecarea din tara sunt justificate?
Legea 156/2000
Art. 8
Agentii de ocupare a fortei de munca pot desfasura activitatea de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate daca indeplinesc urmatoarele conditii:
....
d) au incheiat cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca;
....
Art. 9
(1) Contractele prevazute la art. 8 lit. d) vor cuprinde cel putin urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) numarul de locuri de munca in strainatate pentru care se incheie contractul;
c) functia, meseria sau ocupatia;
d) natura si durata angajarii, conditiile de angajare, de incetare a angajarii sau de reangajare;
e) durata timpului de munca si de repaus;
f) tariful orar, salariul lunar si datele de plata a salariului;
g) sporuri, ore suplimentare si alte drepturi salariale;
h) cazurile in care pot fi urmarite drepturile salariale;
i) durata, modul de acordare si drepturile banesti aferente concediului de odihna;
j) conditiile de munca, masuri de protectie si securitate a muncii;
k) posibilitatea transferarii salariului in Romania;
l) asigurarea medicala a angajatilor romani, similar cu cea a cetatenilor din tara primitoare;
m) acordarea de despagubiri angajatilor romani in cazul accidentelor de munca, al bolilor profesionale sau al decesului;
n) conditiile de cazare, de locuit sau, dupa caz, de inchiriere a unei locuinte si de asigurare a hranei;
o) asigurarea formalitatilor, stabilirea conditiilor de transport din Romania in statul in care se asigura ofertele de locuri de munca si retur pentru angajatii cetateni romani si membrii de familie care ii insotesc sau ii viziteaza, precum si suportarea cheltuielilor aferente;
p) taxele, impozitele si contributiile care greveaza asupra veniturilor angajatilor cetateni romani, asigurandu-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contributii de asigurari sociale;
r) obligatiile angajatilor cetateni romani in strainatate. (2) Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura includerea elementelor prevazute la alin. (1) lit. c)-r) si in contractul individual de munca incheiat intre angajatorul strain si angajatul cetatean roman.
Art. 10
Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura incheierea contractelor individuale de munca si in limba romana.
Legea suna cum este prezentata in raspunsul Dumneavoastra , dar practic nu este aplicata de un numar major de Agentii de recrutare .
Cerinte pentru dosar -acte sau copii scanate, sa ne oprim putin in acest punct,din cite cunosc trebuie o declaratie de inputernicire semnata de titular ca aceste acte pot fi utilizate pentru contractul de munca in exterior.
Perceperea taxelor anticipat pentru intocmire dosar, inainte de interviul cu angajatorul extern in limba ceruta la nivel minim (conversational), clauzele aferente in contractul de mediere ref:
obligativitatea de a platii din urmatorul interval de lucru al doilea comision functie de pretentiile Agentiei-nu sunt aliniate aceste cerinte sunt variabile.
Angajarea ca self employer care intra in conflict total cu cei de la Taxe , cazul in care lucratorul habar nu are de legislatia statului unde va presta servicii,
Daca iau in consideratie legislatia din UK ,exista amenzi care vin insotite de penalizari zilnice pentru evitarea taxelor + urmarire penala timp de 20 de ani , caz in care nu sunt achitate total.
Lipsa contractului de munca: unde ar trebuii specificat in clar ,locul de munca,pozitia,rata/ora,
rata de overtime,locul de domiciliu oferit liber sau contracost,transportul pina la locul de munca,dreptul de lucru pe teritoriu si alte detalii care fac obiectul unui contract.
Biletul de avion de exemplu trebuie asigurat de angajator + transportul si acomodarea (casa,hotel,garsoniera..etc)
In concluzie ce parere aveti de prezentarea reala de mai sus?
Nu cred ca conteaza parerea noastra si nici nu cred ca v-as mai da un sfat pe aceasta problema intrucat , daca vi s-ar spune sa sesizati institutiile abilitate de control , sigur se va gasi cineva care sa puna sub semnul intrebarii obiectivitatea inspectorilor care vin in control.
In practica intalnita, unele situatii au fost rezolvate in urma unui control al institutiilor cu drept de control in materie, altele nu s-au solutionat decat in instanta, iar altele deloc.
p.s
situatiile expuse de dvs nu mi se par conforme cu prevederile legale.