avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vanzare 1/2 din apartament detinut in coproprietate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vanzare 1/2 din apartament detinut in coproprietate

Buna ziua,

As avea urmatoarea intrebare- mama si tatal meu sunt coproprietarii unui apartament de 3 camere, ambii aparind pe actul de proprietate si fiecare din ei platind impozit separat pe apartament. Ei nu se mai inteleg si mama mea ar dori sa isi vinda partea ei de o jumatate dar tatal nu este de acord. Poate mama mea sa isi vinda partea sa de 1/2 fara a initia un divort? Daca da, ce trebuie sa faca?

Multumesc
Sorin

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:30, 27 Februarie 2015
Cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, fara a fi necesar acordul de vointa al celuilalt copropietar.

De asemenea, nu este necesar sa sistati starea de coproprietate, prin partajare.

Cota-parte ideala, abstracta, matematica poate fi instrainata, catre o terta persoana, interesata, dispusa sa accepte faptul ca , odata cu dobandirea dreptului de proprietate, starea de coproprietate va fi mentinuta, existand un al doilea coproprietar.

Succes.

Deci din ce inteleg eu de la dvs. este posibil sa vinda 1/2 din apartament. Dar cum se atribuie fizic ce jumatate va detine cumparatorul - adica mai precis care dormitor, cum se va imparti in doua jumatati sufrageria?
Cititi f bine actul de proprietate. Faptul ca platesc impozit separat, nu inseamna ca au cumparat pe cote parti. Daca au cumparat in devalmasie si nu pe cote parti, nu poate vinde pana dupa un eventual partaj.
Daca e vb de o proprietate pe cote parti, poate vinde cota sa. Nu cred sa gaseasca pe cineva s-o cumpere. Cel care o cumpara, nu cumpara un dormitor, ci o cota dintr-un apartament. Cumparatorul poate iesi apoi din indiviziune fata de tata, sa ceara sa i se atribuie casa si sa ii plateasca sulta tatalui pt cota sa.
Cred ca sunt sanse mai mari pentru proprietate in devalmasie... verificati daca in actul lor de cumparare sunt trecute cote (procente, fractii) de proprietate sau daca nu.
La impozit e alta chestiune, e o prezumtie legala.
Cea mai buna solutie ar fi iesirea din indiviziune, preferabil pe cale amiabila. Mama ar trebui sa se informeze despre variante, eventual sa se informeze si tatal si poate iau o decizie comuna mai ieftina.
AVLIL a scris:

Cred ca sunt sanse mai mari pentru proprietate in devalmasie... verificati daca in actul lor de cumparare sunt trecute cote (procente, fractii) de proprietate sau daca nu.
La impozit e alta chestiune, e o prezumtie legala.
Cea mai buna solutie ar fi iesirea din indiviziune, preferabil pe cale amiabila. Mama ar trebui sa se informeze despre variante, eventual sa se informeze si tatal si poate iau o decizie comuna mai ieftina.

Multumesc pt. raspuns. Pe actul de proprietate nu sunt trecute cote. Nu poate vinde decit daca are un act de partaj in care sa fie specificata cota de 1/2? Daca da, aceasta iesire din indiviziune implica in mod necesar un divort sau se poate face si fara divort?

Alte discuții în legătură

Am rugămintea să îmi clarificați și mie noțiunea de indiviziune, respectiv ce înseamnă ieșirea din indiviziune prin partaj voluntar sau judiciar Jurindex Jurindex Bună ziua! Am rugămintea să îmi clarificați si mie notiunea de indiviziune, respectiv ce inseamna iesirea din indiviziune prin partaj voluntar sau ... (vezi toată discuția)
Probleme cu parintele adrianaungureanu adrianaungureanu buna ziua!am sa istorisesc pe scurt problema mea.parintii mei nu s-au inteles niciodata,desi,nici nu au divortat.multe probleme pleaca de la tatal meu care nu ... (vezi toată discuția)
Cota parte apartament-proceduri si drepturi Cradu85 Cradu85 Buna. Parintii mei sunt divortati dar inca au un apartament asupra caruia nu au facut partaj. Tata vrea sa imi vanda mie cota lui din acest apartament. Care ar ... (vezi toată discuția)