avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana pentru un teren intravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana pentru un teren intravilan

Buna Ziua,
V-as ruga sa imi dati cateva sfaturi intr-o situatie neclara: in 2006, tatal meu, a vandut cu chitanta de mana un teren extravilan aprox. 3 ha. Deoarece tatal meu era foarte in varsta, s-au inteles ca , cumparatorul sa faca el toate actele (cadastru, certificat fiscal , taxele notariale) in decurs de cateva luni, respectiv pana la sfarsitul anului. In anul 2011, tatal meu a decedat si cu ocazia dezbaterii succesiunii am descoperit ca acel pamant extravilan figura ca fiind inca in posesia tatalui meu. Cautandu-l pe cumparator, si gasindu-l decedat, am discutat cu mostenitorul sau care si-a luat angajamentul(verbal), sa faca el actele pt a trece pamantul pe numele sau. Am ajuns in 2015 si acel pamant este inregistrat tot pe numele meu.
Am peste 60 de ani, locuiesc departe de acea localitate , si nu mai stiu ce sa fac pt a reglementa aceasta situatie.respectiv intocmirea actelor. Am discutat cu mostenitorul de n ori, mereu promitea ca in cateva luni se rezolva dar...nimic. Ba mai mult el detine 0,24 ha, pe care le foloseste ilegal, deoarece ele nu au facut obiectul tranzactiei, cele 0,24ha, s-au retrocedat dupa 1 an de la data intelegerii de vanzare-cumparare a celor aprox. 3 ha, iar cei de la primarie , nu l-au anuntat pe tatal meu, proprietarul de drept, de retrocedare, ci pe cel care a cumparat pamantul pe care tata l-a detinut pana la data de 2006. Act pe care il consider ilegal. Dati-mi un sfat cum sa reglementez aceasta situatie. In cel care detine si foloseste pamantul nu mai am incredere. Sa pornesc un proces nu pot. Daca ii dau cetateanului respectiv suma primita de tatal meu, pt a dispune legal si pe drept de acest pamant (care in acte e pe numele meu), desi v--am spus ca el s-a folosit de o parte din el fara nici un drept.Acel pamant fiind dat in arenda, cu contract pe numele lui. Este legal? Vreau neaparat sa reglementez aceasta situatie mostenita si va rog sa imi spuneti care e cea mai legala si mai simpla cale de urmat.
Cu multe multumiri.
Cel mai recent răspuns: IONICA VADUVA , utilizator 08:26, 25 Februarie 2015
Daca terenul era in proprietatea tatalui dvs, de ce nu ati facut succesiunea dupa el? Nu inteleg ce acte sa faca cumparatorul pt dumneavoastra, daca nu este terenul lui in mod legal?
a-ti scris ca acel teren este trecut in Cartea Funciara pe numele dumneavoastra? a fost trecut in masa succesorala? daca raspunsul este da , inseamna ca dv. sunteti proprietar si nu altcineva!!!
Succesiunea dupa tatal meu s-a dezbatut , de aceea pamantul apare pe numele meu la Primarie.Problema e ca cetateanul in cauza a dat pamantul care a facut obiectul intelegerii de vanzare -cumparare intre tatal meu si tatal lui, precum si cele 0,24 ha, retrocedate ulterior incheierii intelegerii, in arenda , la o asociatie , cu contract pe 6 ani (pana in 2017). Are voie asociatia respectiva sa incheie un contract pe alt nume decat al titularului actului de propietate? Cum sa procedez : ma duc la asociatie cu actele originale si le spun ca pamantul imi apartine si ca ei au comis o ilegalitate? Sau ma duc la primarie? Multumesc.
da cel mai corect veti merge si la Primarie(unde oricum se stie ca sunte-ti proprietar ca doar platiti impozit si aveti ROL fiscal) si la societatea care a intocmit contractul de arenda le aratati cum satu lucrurile si mai apo daca cel care are chitanta de mana pe teren doreste sa faca demersurile pentru a intra in posesia terenului e alta poveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire viorel77 viorel77 Părinţii mei au fost împroprietăriţi cu 5 ha teren arabil extravilan cu titlul de proprietate. Ei au decedat în 2005. De atunci, de pământ se ... (vezi toată discuția)
Titlu propritate pt teren extravilan nicu1961 nicu1961 eu si verisoara mea ,suntem mostenitori ca urmasi ai parintilor nostrii decedati. 1.avem de 12 ani drept de mostenire pe 6.5 ha in calarasi-com ... (vezi toată discuția)
Acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune? danimik danimik In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au ... (vezi toată discuția)