avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cai ordinare de atac / cai extraordinare; NCP versus ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cai ordinare de atac / cai extraordinare; NCP versus CP 1969

Buna seara !

Am o nelamurire in legatura cu vechiul cod si noul cod.

Daca o fapta era savarsita pe codul vechi , inculpatul avea la dispozitie -> fondul, apelul si recursul (la I.C.C.J) drept cai ordinare de atac.

Pe noul cod -> fondul si apelul sunt cai ordinare; recursul fiind cale extraordinara de atac, deci se poate exercita numai daca sunt intrunite cerintele prevazute in cod

Acuma ce nu inteleg eu : Daca o fapta este savarsita pe vechiul cod, (exemplu 2012) si pe parcursul fondului, apare noul cod; mai exista recursul ca o cale ordinara de atac ?

Sigur sunt 2 ipoteze : a) instanta aplica legea mai favorabila Cp 1969 sau b) lege mai favorabila NCP; dar totusi fapta fiind savarsita pe vechiul cod, mi s-ar parea un abuz sa nu existe recurs.

Astept parerile voastre :justcuz:
Legea penala mai favorabila se raporteaza doar la C.P. nu si la C.P.P.
Dvs nu faceti diferenta in C.P. si C.P.P.
Dupa 01.02.2014 se aplica doar N.C.P.P. cauzelor aflate pe rolul organelor judiciare cu anumite exceptii care au fost cuprinse in LPACPP.
patrascu razvan a scris:n
nLegea penala mai favorabila se raporteaza doar la C.P. nu si la C.P.P.nDvs nu faceti diferenta in C.P. si C.P.P.nDupa 01.02.2014 se aplica doar N.C.P.P. cauzelor aflate pe rolul organelor judiciare cu anumite exceptii care au fost cuprinse in LPACPP.n

Pai tocmai asta este intrebarea : De ce se aplica dupa 01.02.2014 doar procedura noua ?
In civil nu e asa.

Mie cel putin mi se pare absurd si in acelasi timp un abuz...

Adica pedeapsa poate sa fie pe codul vechi, dar procedura e pe codul nou.. Numai in Romania se poate intampla un astfel de "mixaj" :/

Ar trebui sa fie simplu : vechi cu vechi ; nou cu nou...
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2015
Adrian_Gorj, utilizator
Pentru ca asa s-a stabilit prin LPACPP, totusi ar trebui sa intelegeti ca din punct de vedere al politicii penale noile coduri sunt fara indoiala un progres.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea penala mai favorabila - controverse privind circumstantele si individualizarea pedepsei cezarad cezarad Am o nelamurire legata de modul in care se aplica legea penala mai favorabila in ceea ce priveste anumite institutii de drept penal, in special in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Care cod de procedura penala se aplica ( vechi sau nou)? costel58 costel58 As dori sa stiu ce cod de procedura penala(vechi sau nou) este aplicabil in cazul unei plangeri penale inregistrate in Decembrie 2013, directionate la Politie ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu Rrs Rrs Buna ziua, Mă aresez dumneavoastră cu o problemă a unei cunoştinţe, în speranţa că putem găsi un sprijin sau o părere. Cunoştinţa respectivă ... (vezi toată discuția)