Mă aresez dumneavoastră cu o problemă a unei cunoştinţe, în speranţa că putem găsi un sprijin sau o părere.
Cunoştinţa respectivă a fost implicată în două dosare penale, ambele cu infrancţiunea de abuz în serviciu. S-au făcut nişte angajări la instituţie, pe filieră de partid, câteva persoane fiind angajate pe nedrept, prin trucarea examenelor.
Sunt două dosare datorită faptului că respectivele angajări s-au făcut în ani diferiţi, însă, au fost descoperite în acelaşi timp.
Cunoştinţa, încă de la începutul audierilor, a recunoscut fapta, nu a ascuns adevărul şi a ajutat autorităţile.
Primul dosar s-a soluţionat, decizia pentru cunoştinţă fiind un an cu suspendare. S-au aplicat art. 246 C.p. rap. la art. 13 ind. 2 din Lg. 78/2000 modificată, art. 75 alin.1 lit.a C.p, art. 320 ind.1 C.p.p. şi art. 74 – 76 C.p.
În al doilea dosar a fost pronunţarea, 3 ani, cu executare. S-au făcut cereri privind judecarea cauzei în procedură simplificată a recunoaşterii vinovăţiei şi au fost aprobate.
In baza art. 297 alin. 1 Cp rap. la art. 13indice 2 din Legea nr. 78/2000R cu aplic. art. 77 alin. 1 lit. a Cp şi art. 5 NCP, şi cu aplicarea art.374 alin.4-375 şi 396 alin10 N.C.p.p. condamnă la 2 ani închisoare.
In baza art. 304 alin. 1 Cp rap. la art. 12 lit. b din Legea 78/2000R cu aplic. art. 77 alin. 1 lit. a Cp şi art. 5 NCP, şi cu aplicarea art.374 alin.4-375 şi 396 alin10 N.C.p.p. , condamnă la 1 an închisoare.
In baza art. 321 alin. 1 Cp cu aplic. art. 77 alin. 1 lit. a Cp şi art. 5 NCP, , şi cu aplicarea art.374 alin.4-375 şi 396 alin10 N.C.p.p. condamnă la 1 an închisoare.
In baza art. 323 Cp cu aplic. art. 77 alin. 1 lit. a Cp şi art. 5 NCP, , şi cu aplicarea art.374 alin.4-375 şi 396 alin10 N.C.p.p. condamnă la 1 an închisoare.
În total, 2 ani + 1/3 din 3 ani adunaţi, 3 ani.
Am rămas surprinşi de faptul că s-a acordat pedeapsa cu executare, nu cu suspendare şi nu s-a aplicat reducerea pedepsei cu o treime, ca în cazul dosarului vechi, care a fost judecat după vechiul Cod. Acum, la noul Cod, din câte înţeleg, reducerea pedepsei s-ar fi putut aplica în cazul în care cererile de recunoaştere a faptei şi de judecare simplificată ar fi fost respinse şi nu aprobate. Lucru ce mi se pare cel puţin aberant.
Avocatul nu prea îşi dă interesul, sau cel puţin aşa ne-a lăsat nouă impresia. Momentan s-a făcut doar pronunţarea, urmând ca respectiva cunoştinţă să facă apel şi să primească motivarea. Avocatul nu prea pare să-şi dea interesul. A solicitat în timpul procesului judecarea în baza articolelor favorabile din vechiul cod, însă, cam inutil, având în vedere că acea prevedere se aplică în cazul limitelor pedepselor, în cazul nostru acestea fiind neschimbate.
Având în vedere faptul că vorbim de o femeie de aproape 60 de ani, bolnavă, fără antecedente, cu excepţia acestor dosare, după care nu a avut nici un câştig material sau de altă natură, complăcându-se cu situaţia respectivă "pentru că partid", fiind şi ameninţată cu concendierea, ne-am putea aştepta la clemenţă la apel? Nu se doreşte altceva decât evitarea executării pedepsei sub supraveghere, pedeapsa de 3 ani putând fi decisă şi cu suspendarea executării.