Timp de 5 ani ,o familie a ocupat fara drept imobilul al carui proprietar sunt.
Anterior acestor 5 ani ,aceasta familie a ocupat acelasi imobilul in virtutea prorogarii legale a contractelor pe care le avusese cu statul anterior 1989 si imediat urmator.
Cu alte cuvinte:
-1999-2004(contract cu REGIA)
-2004-2009 ocupare fara drept(asa spune o decizie a Curtii)
In acest moment ne judecam pentru recuperare prejudiciu creat in perioada 2004-2009.
S-a dispus o expertiza in cauza(faza apel).
Expertul desemnat consemneaza in rapor:,,modul de calcul ales este derivat din OU 40 din 8 apr privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei .....si HG 310 /2007privind actualizarea tarifului lunar al chiriei practicat pentru spatiile cu destinatie locuit apartinand domeniului public sau privat al statului si pentru locuinte serviciu.A fost aleasa modalitatea de calcul urmare a faptului ca in perioada 1999-2004paratii au fost repusi in situatia de chiriasi iar intre anii 200402009 au locuit in aceleasi conditii locative iar chiria din contract(?)reprezinta 25%din venitul net -art 31 OU 40In acelasi timp chiria calculata conform modului expus este si o chirie pe piata libera deoarece Primaria administreaza un fond locativ pe care il ofera spre inchiriere.....,,
Cu alte cuvinte, conform raportului, chiria pentru o casa de 350mp,dintr-un oras cu 400000 locuitori ,timp de 5 ani este undeva in jur de 10 000ron !Ma pot obliga sa accept o chirie similara celei percepute de stat in acea perioada, in conditiile in care ei au stat FARA TITLU
Nu se calculeaza conform pietei libere acest prejudiciu?
Ce argumente legale pot aduce?
Ideea este ca acest raport este unul facut dupa ce acelasi expert facuse un altul declarat nul pentru lipsa citarii iar acel prim raport era facut prin raportate la piata libera.Pronuntarea a fost in aceeasi zi cu prezentarea celui de al doilea raport si nu stiu daca in recurs se mai poate face ceva!Stiu ca suna improbabil insa este purul adevar!Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc!
Nu conteaza ca au stat fara titlu daca pana atunci au stat tot acolo si au avut imobilul in posesie si daca au fost de buna -credinta, practic ei au fost chiriasi la stat inainte. Nu cred ca aveti sanse sa solicitati despagubiri sume asa zis "de piata" de ordinul sutelor de euro per luna. Parerea mea.
Nu au fost nici un moment de buna credinta!Au fost de foarte proasta credinta atat in anii 2000-2004(cand au stat fara sa plateasca ,insa am fost obligati de o lege sa ii toleram) cat si in 2004-2009(cand au stat fara sa plateasca,insa nu am mai fost obligati sa ii tinem)
Trebuie vazute contractele, modul cum au actionat etc., nu stim inca temeiul juridic, nu va putem face calcule pe forum, nu avem date suficiente. Mergeti cu actele la un jurist.
1. actiunea e una in raspundere delictuala
2. oricine are obligatia generala si negativa de a nu aduce atingere dreptului de proprietate al altei persoane ..
3. chiriasii au aflat de schimbarea proprietarului cu ocazia revendicarii formulate si admise
4. prorogarea legala a termenului contractului va obliga la respectarea acestui contract
5. ar trebui ca lipsa de folosinta sa se calculeze la pretul de pe piata libera, in perioada in care au stat in locuinta iesind de sub ordonanata 40
Multumesc!
Nu voiam calcule ci voiam sa ma lamuriti daca expertul desemnat in cauza poate folosi ca metoda de stabilire a prejudiciului comparatia directa prin raportarea la prevederile legii ce reglementeaza situatia inchirierii imobilelor aflate in administrarea statului(in conditiile in care pentru acea perioada 2004-2009 statul nu mai avea nici o treaba cu casa noastra) si daca instanta poate ramane in pronuntare in aceeasi zi cu depunerea raportului de expertiza.
Tot instante judecatoresti au stabilit:au stat fara titlu intre 2004-2009,temeiul juridic al actualei actiuni este raspundere civila delictuala iar ei au actionat simplu :au refuzat sa paraseasca casa si a fost nevoie de 5 ani sa-i evacuam fortat pentru lipsa de titlu
Ceea ce ma nelinisteste acum este ramanerea in pronuntare la termenul la care s-a depus raportul de expertiza in conditiile in care, in fapt, acel raport a fost depus cu 5 zile inainte ,eu facusem cerere de judecare in lipsa si ramanerea in pronuntare s-a dispus fara ca eu sa cunosc continutul raportului.
Ca sa concluzionez:
1.raport prost intocmit,ca sa nu zic ilegal tinand cont de standardele de evaluare ANEVAR(al carui membru este expertul desemnat).calculeaza prejudiciul dupa o lege speciala ,nu dupa piata asa cum prevad acele standarde!
2 ramanere in pronuntare in ziua in care a fost depus raportul (lucru care nu mi-a permis mie nici sa fac obiectiuni,nici sa pot cere contraexpertiza ,urmare a faptului ca pentru acel termen facusem cerere de judecare in lipsa).Nu stiu la ce ma obliga legea,daca ma obliga,si sub ce sanctiune, in cele 5 zile anterioare termenului de judecata in care raportul este depus la dosar.Data calendaristica trecuta pe raport este data la care instanta a ramas in pronuntare.Va rog sa ma ajutati,in masura in care o puteti face!Inca o data multumesc!