avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contract de închiriere
Discuție deschisă în Executare silită

Contract de închiriere

Cum interpretați următoarea speță.
Contract de închiriere pentru un spațiu, respins de către OCPI la înscrierea în CF art.888 NCC (motivul că nu este act autentic ).Încheierea de respingere nu este comunicată chiriașului.
Între timp imobilul este vândut la licitație. Noul proprietar cere evacuarea din spațiu motivat de faptul că nu-i este opozabil, nefiind înscris în CF iar pe cale de consecință lipsește titlul.
Dat fiind faptul că încheierea de repingere nu a fost comunicată, este formulată crere de reexaminare și repunerea în termen.
Cererea de reexaminare este respinsă de către OCPI. Împotriva acesteia este promovată plângere prin care se solicită repunerea în termen și notarea contractului în CF.
Se face contestație la executare, în timpul contestației instanța se pronunță asupra plângerii, o admite și dispune înscrierea contractului de închiriere care încă nu a ajuns la termen.
În spațiu au fost făcute lucrări de modernizare.
Conestația la executare urmează să fie soluționată.
Cum vedeți recuperarea investiției în condițiile evacuării înainte de soluționarea contestației la executare.
Notă : A fost cerută suspendarea executării, a fost admisă de către instanța de fond iar în apel a fost admis apelul și respinsă cererea de suspendare, deciyia nu este încă motivată.
Ce apărări credeți că puteți face în contestația la executare în raport de admiterea cererii de însriere a contractului în CF și în raport de investiții și de dreptul de retenție reyervat prin contractul de închiriere.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 15:38, 26 Februarie 2015
Mă refer la cei care au sarcini înscrise în CF. În baza unei sentințe, chiar dacă nu este încă definitivă, instanța a hotărât că notarea contractului de închiriere în CF trebuia făcută, cererea era legală și legitimă.
Care este culpa chiriașului în condițiile în care OCPI a respins fără temei înscrierea contractului în CF ?
Să lămurim definitiv un aspect.

La data depunerii inițiale a cererii de notare in CF a contractului de închiriere, existau sarcini sau somații/sechestre in CF?
Daca da, rămânem pe teoria inopozabilității față de adjudecatar.
Dacă nu, aveți un drept opozabil, fără doar și poate, notarea trebuie făcută cu data cererii inițiale .
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Îmi cer scuye, cred că nu s-a înțeles corect despre ce este vorba.
FISCUL în calitate dec creditor INSTITUIE MĂSURILE ASIGURĂTORII, IPOTECĂ, SECHESTRU asupra imobilului DEBITORULUI PROPRIETAR apoi face o eșalonare de plăți.
X PROPRIETAR ( LOCATOR - DEBITOR ), după instituirea măsurilor, ÎNCHIRIAZĂ SPAȚIUL LOCATARULUI Y pe o perioadă de 5 ani .Fără un motiv de o presupusă neîndeplinire a obligațiilor privind eșalonarea debitelor, fiscul CREDITORUL vinde la licitație bunul respectiv unui terț. care ia luat la cunoștință de toate sarcinile și contractele de închiriere aflate în derulare.
Celelalte etape le-am comentat mai sus.
Când spuneți de inopozabilitate vă referiți la faptul că adjudecarea se face liberă de sarcini ?
Ce părere aveți ref.la dreptul de proprietate care este înscris provizoriu în CF, condiționat de atacarea actului de adjudecare. Cum vedeți situația dacă proprietarul va câștiga contestația și va anula vânzarea pe care a făcut-o la un preț derizoriu ( interese partinice ) și nu a astepata derularea plății care a fost eșalonată în timp ?
În ce privește notarea retroactivă conf.sentinței, cred că ăsta este adevărul, opereayă de la data depunerii cererii de înscriere în CF.
Așa, deci plecăm de la premisa că la data depunerii cererii de notare ( cea respinsă de OCPI) nu avem sarcini în CF.
Da, pe de o parte imobilul e preluat de adjudecatar fără sarcini, de asemenea nu este ținut să respecte contractul de închiriere.
Dreptul de proprietate este înscris provizoriu în CF pentru că timp de 30 de zile ( de la data înscrierii) orice parte interesată poate cere anularea actului de adjudecare. Ulterior acestui termen, actul de adjudecare nu mai poate fi desființat, spre deosebire de vechea reglementare când, pentru motive de nulitate, actul de adjudecare era desființat uneori, în anumite Judecătorii, după ani de zile de la intabularea dreptului de proprietate al adjudecatarului.

Dacă fostul proprietar căștigă în contestație, se revine la situația anterioară emiterii actelor de executare ce vor fi desființate. Se va ține probabil o nouă licitație.

Edit, ulterior -Daca Fiscul a eșalonat, implicit s-a suspendat executarea, așa prevede CPrFis. Cred că sunt șanse mari pe contestație.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere mirelambarbu mirelambarbu Am adjudecat o hala prin licitatie publica. Mi s-a eliberat extrasul de carte funciara iar la rubrica sarcini era inscris un contract de inchiriere pe 11 ani. ... (vezi toată discuția)
Mijloc asigurare imobil in cursul executarii clarisahoffman clarisahoffman Constat cu durere ca legiuitorul nu ofera nici o protectie creditorului care isi executa debitorul. In pofida faptului ca somatia executorului este inscrisa ... (vezi toată discuția)
Act adjudecare laurentiu123456 laurentiu123456 Buna ziua , Am cumparat un imobil executat prin licitatie publica , am platit pretul integral ,mi sa eliberat cat si actul de adjudecare de catre BEJ ,iar ... (vezi toată discuția)