Mă refer la cei care au sarcini înscrise în CF. În baza unei sentințe, chiar dacă nu este încă definitivă, instanța a hotărât că notarea contractului de închiriere în CF trebuia făcută, cererea era legală și legitimă.
Care este culpa chiriașului în condițiile în care OCPI a respins fără temei înscrierea contractului în CF ?
Să lămurim definitiv un aspect.
La data depunerii inițiale a cererii de notare in CF a contractului de închiriere, existau sarcini sau somații/sechestre in CF?
Daca da, rămânem pe teoria inopozabilității față de adjudecatar.
Dacă nu, aveți un drept opozabil, fără doar și poate, notarea trebuie făcută cu data cererii inițiale .
Îmi cer scuye, cred că nu s-a înțeles corect despre ce este vorba.
FISCUL în calitate dec creditor INSTITUIE MĂSURILE ASIGURĂTORII, IPOTECĂ, SECHESTRU asupra imobilului DEBITORULUI PROPRIETAR apoi face o eșalonare de plăți.
X PROPRIETAR ( LOCATOR - DEBITOR ), după instituirea măsurilor, ÎNCHIRIAZĂ SPAȚIUL LOCATARULUI Y pe o perioadă de 5 ani .Fără un motiv de o presupusă neîndeplinire a obligațiilor privind eșalonarea debitelor, fiscul CREDITORUL vinde la licitație bunul respectiv unui terț. care ia luat la cunoștință de toate sarcinile și contractele de închiriere aflate în derulare.
Celelalte etape le-am comentat mai sus.
Când spuneți de inopozabilitate vă referiți la faptul că adjudecarea se face liberă de sarcini ?
Ce părere aveți ref.la dreptul de proprietate care este înscris provizoriu în CF, condiționat de atacarea actului de adjudecare. Cum vedeți situația dacă proprietarul va câștiga contestația și va anula vânzarea pe care a făcut-o la un preț derizoriu ( interese partinice ) și nu a astepata derularea plății care a fost eșalonată în timp ?
În ce privește notarea retroactivă conf.sentinței, cred că ăsta este adevărul, opereayă de la data depunerii cererii de înscriere în CF.
Așa, deci plecăm de la premisa că la data depunerii cererii de notare ( cea respinsă de OCPI) nu avem sarcini în CF.
Da, pe de o parte imobilul e preluat de adjudecatar fără sarcini, de asemenea nu este ținut să respecte contractul de închiriere.
Dreptul de proprietate este înscris provizoriu în CF pentru că timp de 30 de zile ( de la data înscrierii) orice parte interesată poate cere anularea actului de adjudecare. Ulterior acestui termen, actul de adjudecare nu mai poate fi desființat, spre deosebire de vechea reglementare când, pentru motive de nulitate, actul de adjudecare era desființat uneori, în anumite Judecătorii, după ani de zile de la intabularea dreptului de proprietate al adjudecatarului.
Dacă fostul proprietar căștigă în contestație, se revine la situația anterioară emiterii actelor de executare ce vor fi desființate. Se va ține probabil o nouă licitație.
Edit, ulterior -Daca Fiscul a eșalonat, implicit s-a suspendat executarea, așa prevede CPrFis. Cred că sunt șanse mari pe contestație.