avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Concubinaj/ casatorie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Concubinaj/ casatorie?

Este cineva amabil sa ma ajute cu un sfat ? Problema suna in felul urmator:
De un an sunt implicata intr-o relatie care implica anumite probleme usor sensibile dar foarte deranjante.
Acum 2 ani, prietenul meu ( necasatorit) si-a cumparat un apartament printr-un credit bancar prin programul Prima casa, avand de platit rate catre banca timp de 30 de ani. La scut timp dupa achizitionarea apartamentului a mai contractat 2 credite, mai exact un credit pentru achizitionarea unui autovehicul si inca un credit pentru mobilarea apartamentului.
Dupa ce " s-a legat la cap" cu toate aceste datorii, ne-am cunoscut noi. La inceput iubire mare, a trecut deja un an iar eu ma gandesc serios sa lasam plimbatul de "toarta" si sa ne casatorim. El refuza ideea casatoriei , vrea doar o relatie de concubinaj pe o perioada, citez " nu stiu vedem".
Eu lucrez la o firma, am un salar de 1700 Ron in mana ( nu am datorii), el lucreaza la o alta firma si are 1200 Euro, insa lunar, dupa ce banca "se indestuleaza" cu toate ratele el ramane tot cu 1700 Ron :)
Eu am propriile conceptii/ principii (pe care nu ma apuc sa le exprim aici) vizavi de concubinaj si refuz categoric aceasta forma de convietuire ( mai ales in situatia de fata)
Intrebarea suna in felul urmator:
Daca printr-o minune, prietenul meu accepta sa ne casatorim, ce as putea face d.p.d.v. juridic astfel incat sa nu ma simt un chirias in propria familie? Pt ca... eu stiu ca nu am niciun drept fata de acel apartament, totul este al lui, imi poate arata usa oricand si nu este foarte confortabil sa traiesti cu aceasta nesiguranta. Dar, nu-mi surade nici ideea de a contribui la intretinerea unui apartament fata de care nu am niciun drept.
Ce se intampla, daca, casatoriti fiind nu ne intelegem si hotaram sa divortam? Eu stiu ca intr-o asemenea situatie eu as avea un drept de creanta . Dar, sa privim lucrurile practic, convietuind cu o persoana fata de care s-au instalat si anumite sentimente si administrand banii in comun, cum as putea sa-mi dovedesc eu dreptul de creanta ? ( ma apuc sa adun intr-un loc toate facturile si chitantele?....chiar asa?)
Din punctul meu de vedere, dupa casatorie, corect ar fi sa fiu trecuta si eu ca beneficiar al apartamentului pentru a evita orice indisconfort insa el NU VREA, mai mult... nici nu vrea sa auda :).
Ma simt intr-o situatie delicata si putin confuza, habar n-am ce-i de facut in situatia asta, daca am dat impresia ca sunt disperata dupa casatorie lucrurile nu stau chiar asa, am 24 de ani :) dar mi-as dori ca relatia sa aibe ca finalitate o casatorie, altfel, simt doar incertitudine si pierdere de timp.
Se regaseste cineva in problema asta? Ma ajuta cineva cu un punct de vedere?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:35, 27 Februarie 2015
Dreptul de creanta se va calcula in functie de venitul dvs. Nu de banii bagati efectiv in casa, gen tamplarie, televizor etc. deci nu trebuie sa pastrati chitantele.
Pana la urma daca se ajunge la divort, chiar daca aveti un apartament proprietate comuna, tot se scoate la licitatie si fiecare isi ia banii. In cazul prezentat de dvs., el ramane cu casa si va da banii. Nu are de unde sa va dea banii, ii executati casa, si se ajunge in punctul de mai sus.

De ce nu ii propuneti sa va faceti si dvs un credit? Ca si idee, vedeti ce parere are :)

Aveti un drept de creanta daca dovediti ca ati contribuit la plata rateleor. Care e contributia dvs, avand in vedere ca omului ii raman bani dupa ce plateste ratele, cat aveti dvs salariu ?
corect ar fi sa fiu trecuta si eu ca beneficiar al apartamentului pentru a evita orice indisconfort

De ce vi se pare corect cat dvs nu platiti ratele, nu ati dat avans, nu ati platit nici pana acum ?
De aia omul nu vrea sa auda nici de casatorie.. ca sa nu cereti dvs in timp drepturi de creanta..
Corect ar fi cum zice d-na avocat, contractati un credit si cumparati o cota din ap lui inainte de casatorie, sau incheiati o conventie matrimoniala prin care bunul devine comun.
Sau tot prin conventie, deveniti coplatitor la credit si coproprietar la casa.
nu cred c-o sa vrea nici asa, dar macar ii propuneti sa veniti si cu bani, nu numai cu drepturi.. de creanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj alex201888 alex201888 Buna dimineata, am avut saptamana trecuta prima infatisare intr-un dosar de partaj cu fosta sotie. Speta este urmatoarea: ea este reclamanta, dar a bagat in ... (vezi toată discuția)
Ce drept am din casa sotiei unde am investit aproape numai eu? mrt mrt Buna ziua De cateva zile sotiei mele i s a pus pata pe mine sa parasesc domiciliul fara vreun motiv intemeiat. Cand ne am cunoscut ea de abia cumparase ... (vezi toată discuția)
Prima casa si drept de proprietate comuna stefanpopovici stefanpopovici Buna ziua, Fara sa o lungesc prea mult am sa intru direct in subiect. Sunt intr-o relatie de concubinaj cu o d-ra de 8 ani de zile. Pana acum cateva luni a ... (vezi toată discuția)