avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Va rog sa ma lamuriti - imputatie plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Va rog sa ma lamuriti - imputatie plata

buna ziua.as avea si eu o intrebare:sotul a lucrat la o firma de transport marfa o perioada de 3 saptamani in care a facut curse interne si a parcurs in jur de 8000 km.la ultima cursa a agatat prelata camionului.a fost anuntat sa mearga la sediu sa duca camionul la service dupa care sa isi scrie lichidarea.lucru pe care la si facut.tin sa precizez ca pe aceasta perioada nu a fost remunerat.nici salar nici diurna ramase initial pt plata reparatiei si nici nu a semnat stat de plata sau cv pt bani.acum la 6 luni dupa intamplare a fost sunat de catre seful firmei respective sa mearga la service sa isi rezolve problema cu plata ca daca nu va raspunde in fata legii.intrebarea mea este urmatoarea:ce poate sa ii faca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:40, 1 Martie 2015
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
dar poate sa il oblige legal sa plateasca reparatia prelatei unui camion care este proprietatea firmei?il tot ameninta ca daca nu plateste va raspunde in fata legii,
Nu-l poate obliga , insa il poate actiona in instanta pentru a fi obligat sa achite c/v pagubei cauzate.
colegul lui a gasit o parte a remorcii mai exact lada de paleti zgariata,in timpul pauzei de odihna cineva a frecat-o si a plecat.seful nu la crezut ca nu a fost vina lui.la obligat si pe el sa isi bage lichidarea la zi nu la platit pe luna respectiva si acum il ameninta si pe el cu raspunderea in fata legii.evenimentul a avut loc la inceputul lunii noiembrie.are asigurare casco pe masini dar nu a vrut sa o foloseasca pt a nu plati mai mult urm, asigurare.lui poate sa ii faca ceva?
lui ia cerut plata reparatiei si i-a spus ca poate ar trebui sa ii ceara si daune ca el a pierdut 1000 euro cat a fost remorca in service.si le-a zis sa nu uite ca el e un om influent.

Alte discuții în legătură

Neplata salariului din contractul de munca gabi_proto25 gabi_proto25 sunt angajat la o firma de transport din judetul maramures din iunie 2015 ca sofer si as dori sa stiu cum recuperez salariile (in mod legal)din contractul de ... (vezi toată discuția)
Conditii recuperare salariu pe ultimile trei luni Marius.Marius75 Marius.Marius75 Buna ziua. In ce condiții imi pot primii / recupera salariul si diurna externa de la fosta firma la care am lucrat timp de trei luni in ultima perioadă, ... (vezi toată discuția)
Problema cu patronul IonelCristina IonelCristina Buna . As dori sa imi spuna cineva ce sa fac Acum 2 saptamani am avut un accident rutier in Belgia cu un autocamion , accidentul eu zic ca nu sa produs din ... (vezi toată discuția)