avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Buna ziua,

Am un copil de 8 ani. Tatal biologic nu a dorit sa recunoasca copilul, desi stia ca este al lui. Intre timp eu m-am casatorit, sotul meu sustinand ca va adopta el copilul. Am fost casatorita 5 ani, timp in care relatia cu sotul meu nu a decurs bine astfel adoptia neavand loc. Copilul, desi era in casa cu sotul meu, stia ca nu sotul meu ii este tata, atat cat putea el intelege. Acum am divortat de sotul meu, iar copilul isi doreste un tata. Tatal biologic nu a incercat niciodata sa vada copilul, iar mie mi se rupe inima sa imi vad copilul plangand ca el de ce nu are tata. Intentia mea nu a fost sa il aduc pe acel om in viata copilului, dar daca acesta isi doreste atat de mult, ma gandesc serios sa ii cer paternitatea. Acum, as dori sa va intreb daca este posibil sa ii mai intentez actiune in stabilirea paternitatii si sa obtin si incredintarea copilului. Copilul, practic nici nu il cunoaste. Ceea ce doresc in primul rand este anularea liniutei din certificatul de nastere, ca din punct de vedere afectiv nu il voi putea forta sa isi iubeasca copilul.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adela Maria Bratulescu , Avocat 17:19, 2 Martie 2015
Buna ziua! Puteti formula o actiune in stabilirea paternitatii in numele copilului.
Ulterior, va trebui formulata o actiune de exercitare exclusiva/in comun a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului la dvs. si obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere.
Multumesc frumos pentru raspuns! Daca obtin exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti, ce drepturi ar avea tatal?
Daca veti obtine exercitare exclusiva, tatal nu va mai avea dreptul sa ia decizii cu privire la cresterea si educarea minorului, in schimb va avea obligatia sa achite pensie de intretinere pentru copil.
Multumesc mult de tot pentru clarificari!
Cu placere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara si recunoasterea paternitatii dupa 12 ani mikydenisa mikydenisa Buna ziua,am o fetita de 12 ani pe care tatal ei nu a vrut sa o vada niciodata si implicit nici nu a contribuit la cresterea ei. Eu m-am casatorit si sotul a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara 9128Issabella 9128Issabella Buna ziua ! Sunt însărcinată in 8 luni și m am despărțit de tatăl copilului de când eram in 4 luni de sarcina. Dacă nasc și copilul nu ii va purta ... (vezi toată discuția)
Paternitate oana1234 oana1234 buna! ma intereseaza cum trebuie sa procedez in momentul in care intentez un proces de paternitate ,de asemenea daca este posibil ca copilul sa poarte numele ... (vezi toată discuția)