avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Taxa reziliere contract
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Taxa reziliere contract

Buna ziua,
AM semnat cu firma X un contract care contine o taxa fixa de reziliere
Din anumite motive am cerut rezilierea lui. Este valida pretentia lor asupra acelei taxe?
Se poate considera acea clauza una abuziva conform legi 161/2010? \"comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale\", clauza ne negociata, parte din contract standard.
Are ANPC vreo legatura cu aceasta situatie? I-am contactat telefonic dar raspunsul primit a fost ca denutarea unei clauze abuzive tine de instante, nu de ei.
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2015
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: lukeh , utilizator 09:11, 25 Noiembrie 2015
Reclamatiile se fac in scris, nu telefonic.

Cereti detalii in scris asupra acelei taxe de la firma (regulamentul de postare nu permite publicarea numelor persoanelor fizice sau juridice cu care aveti probleme): care este baza legala a stabilirii ei si cum a fost calculata. Sau incercati telefonic, insa notati-va ziua in care sunati si numele persoanei cu care discutati.

Dupa ce aveti un raspuns faceti reclamatie la ANPC pentru ca trebuie sa dovediti ca ati incercat sa lamuriti pe cale amiabila problema, 450 de lei mi se pare exagerat tinand cont ca ati renuntat inainte de a se produce nasterea - sau ati primit ceva?

In opinia mea mai degraba v-ati putea folosi de ce scrie la litera i in ANEXA - LISTA cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive din Legea 193/2000 republicata:

i) obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de profesionist;

[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns.

Imi cer scuze pentru eroarea cu numele firmei dar cautand prin forum dupa un raspuns am observat in multe locuri numele explicit de firme de telefonie sau servicii tv/date si am considerat situatia mea similara.

Referitor la sfatul dumneavoastra as putea sa adaug ca acea suma este standard in contractele lor pentru servicii diferite deci ne legate justificativ de serviciul in sine. Totodata nici o alta firma ce ofera servicii similare (avem personal doua contracte in derulare) nu prevad asa ceva. M-ar putea ajuta, nu?

Celelalte contracte care le am pt servicii similare de la alte firme prevad explicit data inceperii contractului ca fiind data recoltarii sangelui/celulelor pe cand la ei: data semnarii. As putea sa ma leg si de asta?

Totusi, as dori sa stiu si eu clar, obiectiv: este o taxa fixa de reziliere o clauza abuziva asa cum se laudau cei de la ANPC la vremea respectiva ca au reusit sa obtina in legislatie?
Da, taxa fixa de reziliere este pe lista clauzelor abuzive.
Pe de alta parte rezilierea oricarui contract inainte de termen poate atrage penalizari insa trebuie sa fie justificate de pierderile cauzate firmei si cuantificabile, or din ce se putea citi in contract nu prea reiese ca ar fi vorba de asa ceva.

Cred ca va pot fi de folos alte modele de contracte insa incercati sa nu faceti o reclamatie prea stufoasa. Mai degraba folositi-va de asta in notificarea de refuz a platii pe care v-am zis sa o faceti celor care v-o pretind (alaturi de solicitarea de justificare a taxei, de ce 450 de lei si nu 10 lei sau 10.000).
Trebuie neaparat sa discutati cu ei inainte de a-i reclama.
Exista vreun update la situatia relatata?
N-au mai raspuns la ultimul mail in care le-am solicitat, printre altele, sa justifice valoarea dupa cum scria cineva mai sus. Nu mai primesc nici notificarile automate de plata prin mail. Am totul pregatit pt OPC, doar sa dau click pe send, dar se pare ca nu mai e nevoie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vodafone-reziliere Daniel1900 Daniel1900 Buna ziua am si eu o intrebare! As dori sa imi reziliez contractul cu Compania Vodafone! Numai sunt multumit de servicile lor! Dar ei imi cer o taxa de 200 de ... (vezi toată discuția)
Furt de la rcs rds nervitociti nervitociti Am mai multe contracte cu rcs-rds printre care si unul la telefonie fixa, telefon fix pe care nu il folosesc din 2006 ,dar la care mi se incaseaza luna de luna ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract cu o firma de cablu ionelbarus ionelbarus Pe data de 12.05.2012 am incheiat un contract cu o firma de cablu, pe tremen de un an, pentru internet. Incepand cu data de 01.05.2012 datorita unui caz de ... (vezi toată discuția)