avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obtinere adeverinta de vechime si contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obtinere adeverinta de vechime si contract de munca

Buna ziua!

Am si eu o mare problema: acum un an si 4 luni am plecat de la firma la care eram angajata de 2 ani, prin demisie. M-am angajat imediat in alta parte, cu contract semnat etc. De la firma de la care am plecat nu am obtinut niciodata contractul meu de munca - pe care stiu sigur ca l-am semnat (din nefericire, fiind primul meu job, nu mi-am pus niciodata problema ca ar trebui sa insist sa mi se dea).

La firma cea noua au vrut sa imi faca carte de munca (am aflat intre timp ca ceilalti nu imi facusera). Doar ca pt asta, ca sa nu imi pierd cei doi ani de munca de pana atunci, imi trebuia o adeverinta de vechime vizata de ITM, de la vechea firma. Adeverinta nu am primit-o nici pana in ziua de azi, contractul la fel (desi am insistat timp de un an de zile sa mi se dea).

Ce pot face? Am aflat recent ca de fapt ar fi trebuit sa fac o cerere pt adeverinta, numai ca la mine totul a fost verbal. Problema e ca ma grabesc foarte tare (o sa plec din tara in 3 luni) si nu imi mai permit sa astept ... Este posibil sa fac cererea prin executor judecatoresc, tinand cont ca eu nu am nici macar contractul?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:50, 17 Iunie 2009
In mod normal la inchiderea contractului dvs de munca, la ITM se duce obligatoriu si acea adevrinta de vechime de care aveti nevoie daca nu v-au facut carte de munca.
Mergeti intai la ITM, vedeti dupa numele acelei firme la care inspector ITM a fost sau este arondata, discutati cu el despre ce solicitati si faceti si o cerere in scris in acest sens.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Ati gresi ca nu v-ati adresat in scris cu o cerere, pentru ca atunci puteati face dovada ca le-ati cerut ceva anume. Pe vorbe... Puteti si acum sa le faceti cererea, o inregistrati ( sau o expediati cu recomandata) nu este necesar sa apelati la un executor judecatoresc. Chiar daca plecati din tara puteti imputernici pe cineva sa se ocupe de aceasta problema.
Multumesc pt raspunsuri!

Si daca fac acea cerere, dupa cat timp pot sa consider ca nu mi s-a raspuns si ce pot face in continuare? Spun aceasta pt ca sunt sigura ca imi vor ignora cererea.

Exista un format anume pentru aceasta cerere?

De asemenea, in cazul in care o trimit prin recomandata, care este dovada ca ei au primit cererea si a luat act de ea?
In plus, ce as putea face ca sa mi se dea contractul de munca sau macar o copie legalizata a acestuia? (Tot o cerere?)

Multumesc!
Daca trimteti cererea prin posta o faceti in regim recomandat cu confirmare de primire. In acest fel, confirmarea se intoarce la dvs. si aveti dovada ca ati trimis-o. daca stiti sigur ca ati semnat contract de munca va puteti adresa si ITM pentru o vedea daca a fost inregistrat la ei. In caz afirmativ solicitati o copie.
In cererea pe care o adresati firmei puteti sa le solicitati sa va raspunda de urgenta, mentionind ca in cazul in care vor refuza, sau nu vor da curs va veti adresa instantei de judecata, caz in care vor suporta si cheltuielile de judecata. Poate ii "sensibilizati".
Iar in cazul in care intr-adevar nu reusiti, puteti sa-i dati in judecata, pentru ca instanta sa-i oblige sa va remital actul.
1. Va mai dau o varianta ca sa aflati vechimea in munca: mergeti la Casa de Pensii si solicitati o adeverinta cu stagiul de cotizare. Vi se elibereaza pe loc contra sumei de 10 lei. Va trebuie numai actul de identitate.
2. Nu va impacientati daca intarziati sa faceti rost de adeverinta de vechime si de contractul individual de munca. vechimea va este inscrisa la Casa de Pensii prin declaratiile lunare facute de angajator.
3. Si ITM va poate da, contra cost, copii dupa contractul individual de munca, decizia de incetare a CIM precum si o adeverinta de vechime de la angajatorul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca.. ursu.mihai ursu.mihai Lucrez de 1 an si un pic la o firma mare si acestia mi-au cerut sa aduc cartea de munca unde am lucrat eu inainte sa ma angajez aici. Nu am reusit sa dau de ... (vezi toată discuția)
Carnetul de munca gavril cristina daniela gavril cristina daniela Buna ziua , Din anul 2008 si pana in anul 2003 am lucrat la o societate comerciala ,unde mi s au platit toate darile catre stat iar carnetul de munca a fost ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca SanzianaP SanzianaP Buna seara, Am fost angajata 3 luni la o firma cu contract individual de munca inregistrat la ITM. In momentul in care mi-am dat demisia am aflat ca nu imi ... (vezi toată discuția)