avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Buna ziua,

Conform art 21 din Codul Muncii am inteles cum isi produce efectele clauza de neconcurenta, ca se poate incheia pe maxim 2 ani de la incetarea contractului de munca, se plateste lunar in aceasta perioada si este in cuantum de minim 50% din media veniturilor pe ulimele 6 luni etc.

La societatea la care lucrez s-a emis urmatorul act aditional si vreau sa intreb daca este corect formulat (pe durata contractului, in timp ce clauza de neconcurenta se poate intinde pe maxim 2 ani) si daca aceasta restrictie se poate aplica fara ca angajatorul sa fie obligat sa plateasca ceva in acest sens (nu s-a specificat nimic in act).

II. CLAUZA DE NECONCURENTA
"Salariatul se obliga ca pe toata durata executarii contractului sau individual de munca sa nu isi constituie o societate comerciala cu obiect de activitate identic sau asemanator cu cel al societatii angajatorului, sa nu devina asociat sau actionar intr-o asemenea societate, ori sa isi asume functia de administrator, membru in consiliul de administratie sau cenzor intr-o alta societate comerciala cu obiect de activitate identic sau asemanator cu cel al societatii angajatorului."

La sfarsitul actului nu este specificat daca poate sau nu sa fie contestat in tribunal respectivul act aditional.

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2015
Bianca_87, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bianca_87 , utilizator 00:40, 3 Martie 2015
Acea clauza incalca prevederile Codului Muncii.

Actul aditional poate fi contestat in instanta , si anume : in situatia in care prevederile lui incalca legea si/sau pentru vicierea consimtamantului.
Si mie mi s-a parut suspecta atata timp cat clauza de neconcurenta se refera strict la perioada de dupa incetarea CIM-ului.

Chiar daca ar fi avut alta denumire mi se pare cumva ca angajatul este limitat...
Clauza respectiva nu interzice angajarea , din cate am observat.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa nr. 2 la contractul individual de munca -clauza de neconcurenta Miha73 Miha73 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati cu privire la clauza de neconcurenta. Dupa patru ani sunt obligat sa semnez aceasta anexa la ctr. indv. de munca. In cazul ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta madalina.plugaru madalina.plugaru Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu un model de act aditional la CIM referitor la clauza de neconcurenta? Va multumesc foarte mult. (vezi toată discuția)
2in1 - clauza de confidentialitate si neconcurenta (nespecificata) romanandreidan romanandreidan Buna seara tuturor, Am o nelamurire cam arzatoare legata de semnarea unui act aditional care nu stiu cat este de legal, abuziv sau nul in forma care se impune ... (vezi toată discuția)