avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzorat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzorat

buna seara, este prima oara cand sunt cenzor la o asociatie de proprietari si am intampinat o problema: in lista de rontujiri s-a strans o suma de aproximativ 1000 ron, administratorul a scazut o factura de 900 ron si totodata a inregistrat plata si in registrul de casa. A procedat corect? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:40, 3 Martie 2015
De unde a scos rotunjiri de 1000 de lei? :-/ :O
Rotunjirea in lista de intretinere nu este legala. El trebuie sa evidentieze exact suma care revine apartamentului cu doua zecimale. De exemplu Total de plata = 325.63 lei.
La incasarea cotei, pe chitanta poate scrie si, deci, incasa 325 lei.
Restul de 0.63 lei il transfera luna urmatoare ca fiind restanta si il aduna la cota lunii urmatoare astfel: Restanta 0.63, cota lunara 250.61 lei ------ Total de plata = 251.24 lei.
Daca incasa 326 lei, atunci rezulta un rest de (-) 0.37 lei si il transfera in lista urmatoare in rubrica de restante = - 0.37 lei. Ar fi rezultat un total de plata 250.24 lei
Si tot asa in fiecare luna ......

Acum, dv., ca cenzor, aveti controlul acelui fond de rotunjiri?
La modul concret, a procedat corect in masura in care acei 1000 lei existau in realitate.

Pretindeti-i sa transfere restul ramas in acest fond de rotunjiri intr-unul din fondurile legale ale asociatiei si sa procedeze corect in lista de intretinere, asa cum v-am scris mai sus.

Este o operatiune in plus acest fond de rotunjiri, este greu de controlat si poate da erori in balanta daca nu este atent gestionat. Lipsiti-va de aceasta facatura contabila!

Administratorul dv. nu elaboreaza listele pe calculator? Le face cu creionul?
Daca rotunjirile sunt facute cum trebuie, ele pot fi folosite.
Sunt programe care tin socoteala rotunjirilor fiecarui locatar (daca luna asta ti-am luat 47 de bani, luna viitoare ii primesti inapoi.)

Chiar asa, cum s-au acumulta 1000 de lei?
In mod normal rotunjirea din luna ianuarie, sa zicem, se returneaza in luna februarie.
Si tot asa.

Nu e voie sa se faca fond de acumulare din rotunjiri: ele se folosesc doar o luna.
Luna urmatoare este o alata rotunjire in joc.
Valoarea ei nu depaseste cativa lei.
stelianaiv a scris:
.. in lista de rontujiri s-a strans o suma de aproximativ 1000 ron,

Intre documentele, formularele, inscrisurile folosite in contabilitatea nu am auzit sa existe unul intitulat oficial "lista de rotunjiri". Ce este aceasta lista?

Asa cum a explicat mai sus @elga50, rotunjirea sumei se poate face la incasare dar asta nu genereaza sume, fonduri la dispozitia asociatiei, fiind banii fiecarui proprietar, care plateste, sa zicem, fara virgul sau la intreg sau o suma mai mare ce poate aoperi mai multe luni, tot asa cum altul plateste doar partial... Toate aceste situatii sunt legale si nu au nici o legatura cu o factura, cu scaderea unei facturi...

Daca, insa administratorul, rotunjeste sumele atunci cand le repartizeaza pe lista de plata, rotunjiri facute doar "in sus" iar cand se face o verificare tip balanta, se constata ca asociatia a incasat o suma mai mare decat trebuia, asta nu mai este in regula deoarece s-au incarcat, s-au "umflat" cheltuielile in mod nejustificat, mai ales ca discutam de 1000 lei si nu de 2,25 lei.
Dar poate reveniti cu precizari sa intelegem ce inseamna acea suma.

Cat priveste trecerea pe cheltuieli a unei facturi, aceasta se realizeaza prin repartizarea acesteia pe cota indiviza, pe numar de persoane sau pe beneficiari, dupa caz siu nu se scaee direc din nici un fond indiferent cum s-ar numi el.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rotunjirea intretinerii la leu severinvlad severinvlad M-am saturat de zecimalele de la intretinere asa cum cred ca si administratorul s-a saturat de maruntis si locatarii sa tot umble cu monede de 1,5 si 10 bani ... (vezi toată discuția)
Modificari (stersaturi) centralizator cu cheltuielile aferente la asociatiea de proprietari Osanca Osanca Buna ziua, Contabilul (administrator) poate sa modifice cu pixul valoarea totala a centralizatorului cu cheltuielile aferente la Asociatia de Proprietari? ... (vezi toată discuția)
Rotunjirea sumelor datorate ContSters155247 ContSters155247 D-na administrator al asociatiei din care fac parte, are obiceiul de a rotunji suma finala de plata. De exemplu, daca la caldura am 23,46 lei, dumneaei ... (vezi toată discuția)