M-am saturat de zecimalele de la intretinere asa cum cred ca si administratorul s-a saturat de maruntis si locatarii sa tot umble cu monede de 1,5 si 10 bani la ei ca sa plateasca intretinerea.
In OUG nr. 59/2005 privind unele măsuri de natură fiscală şi financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale se spune:
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc şi se reflectă în contabilitate în monedă nouă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi prin neglijarea fracţiunilor de până la 49 de bani inclusiv.
In OUG nr. 47/2005 privind unele măsuri care trebuie luate pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale se spune:
Art. 1. - Începând cu data de 1 iulie 2005, ca urmare a denominării monedei naţionale, veniturile din salarii, precum şi cele asimilate salariilor, pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale, indiferent de sursa de finanţare, indemnizaţiile şi alte drepturi prevăzute de legi speciale, indemnizaţiile de şomaj, ajutoarele şi prestaţiile sociale, inclusiv alte drepturi de natura celor menţionate mai sus, acordate potrivit legii, se stabilesc în monedă nouă, leu nou, denumită în continuare leu.
Art. 2. - Operaţiunea de conversie în monedă nouă a drepturilor prevăzute la art. 1, existente la data de 30 iunie 2005, se va face prin împărţirea sumelor în moneda veche la 10.000 lei.
Art. 3. - (1) Sumele rezultate potrivit prevederilor art. 2, precum şi drepturile şi obligaţiile care se calculează, potrivit legii, prin raportare la aceste sume se rotunjesc la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi se neglijează fracţiunile de până la 49 de bani inclusiv.
Avand in vedere cele de mai sus este ok rotunjirea intretinerii (totalul de plata lunar) pe fiecare apartament la leu intreg, se poate face cu acordul adunarii generale sau al comitetului, sau este ilegal?
Am sa va sugerez o masura practica pe care administratorul Dv. o poate face foarte usor.
- calculul intretinerii sa ramana facut in acelasi fel si afisarea pe lista, la fel, cu 2 zecimale;
- incasarea practica si inscrierea in chitanta sa se faca la suma rotunjita;
- operarea in contabilitate se face conform chitantei (suma rotunjita), ramanand un rest (cu plus sau cu minus) de banuti, care se transfera si sunt evidentiati in lista urmatoare exact in rubrica de restante.
.......................
De exemplu:
Un locatar are de platit in luna august o cota de 189,38 lei.
La incasare administratorul ii ia locatarului 189 lei, chitanta i-o da pe 189 lei.
In contabilitate opereaza 189 lei si in urma acestei operatiuni rezulta ca locatarul mai are de platit un rest de 0,38 lei.
Suma de 0,38 lei ii este pusa locatarului pe lista din septembrie in rubrica restanta si ea i se va adauga la plata impreuna cu aceasta cota.
La fel s-ar proceda si pentru cazul ca i-ar incasa 190 lei, numai ca de data asta in restanta ar aparea suma de -0,62 lei, care evident i s-ar scadea din ce are de plata luna septembrie (pe rubrica TOTAL de plata).
......................
Este un mod practic de a proceda cu maruntisul, lasand calculatorul sa lucreze in locul administratorului si al locatarilor. Eu am folosit aceasta metoda ani de zile si nimeni nu a avut nimic de zis, ba dimpotriva.
.....................
In cazul in care s-ar face o rotunjire, de fapt, fortata, atat in aspectul listei, cat si in calcule, se distorsioneaza balanta. Nu intru in amanunte de ordin tehnic, pot doar sa spun ca in calculele facute de calculator in spatele sumelor afisate, cu 1 cifra sau cu 2 sau deloc stau 32 de zecimale pe care trebuie sa le lasam la locul lor, in memoria calculatorului.
........................
Metoda aceasta foarte simpla trebuie si acceptata de administrator care, astfel, ar pierde un mic pesches de la incasari. Printre altele, pe baza experientei pe care o am, am facut o simulare a platii "cu maruntis" si stiind obiceiurile oamenilor, mi-a dat un rezultat deloc de ignorat....:)) Asta la o asociatie mai mare. La cele micute nu se pune problema aceasta......:)
Parerea mea este ca si daca sumele sunt cu 3 zecimale , locatarii tot lasa diferenta pana la o eventuala rotunjire administratorului! Ca nu mai ia nimeni rest 1 ron sau 2!B-)
Ba sunt persoane, si nu putine, care asteapta si 5 bani la rest, pe ideea "de ce sa las, mie cine-mi da?"
Procedura propusa de mine elimina orice comentariu sau apostrofare, eventual ar necesita precizarea catre un locatar sau altul ca isi va gasi restul pe lista urmatoare. In timp scurt chiar si cei mai carcotasi se vor lamuri ca lucrurile asa stau si se vor linisti.
@elga50
Metoda dvs. este excelenta. La noi diferenta intre rotunjiri( la 0.5 lei) si incasare se trece intr- un fond special pe care il folosim la diverse cheltuieli. Cand am vrut sa rotunjim la intreg ( doar in plus pt a mari acest fond, s- au opus cam 3 oameni din 160 si nu s- a putut). Atentie! Daca rotunjirile nu se fac conform regulii contabile trebuie sa existe unanimitate si o forma de evidentiere contabila a diferentelor aparute.
Eu am explicat: resturile, in plus sau minus, raman ale oamenilor. Nimic nu se modifica in contabilitate, numai ca se lasa calculatorul sa-si faca treaba lui, iar administratorul si locatarii isi simplifica munca si bataile de cap cu cautarea banutilor dispare.
Cenzorat
stelianaiv
buna seara, este prima oara cand sunt cenzor la o asociatie de proprietari si am intampinat o problema: in lista de rontujiri s-a strans o suma de aproximativ ... (vezi toată discuția)