1. Pentru lunile in care a patit pensia alimentara dar nu are dovezi scrise , nu prea poate dovedi in instanta plata acestora, prin urmare nu prea exista sanse de reusita. Totusi, ca sfat, sugerez ca de acum inainte plata pensiei sa fie facut in contul bancar al mamei, astfel incat dovada platii sa fie facuta prin OP sau orice document bancar justificativ.
2.Programul de vizita poate fi schimbat fie de comun acord cu mama, fie pe cale judecatoreasca;
3. Partajul bunurilor comune din timpul casatorie poate fi facut si dupa divort, deci poate intenta o actiune in acest sens.
4. Reprezentarea poate fi facuta si de o persoana fizica prin procura speciala autentificata la notar. Faptul ca este licentiat in drept dar nu avocat nu il ofera vreun altfel de mandat, prin urmare tot procura la notariat trebuie sa faca. In instanta , poate sa se reprezinte si singur, dar este mai indicat ca aceste cereri sa le redacteze un avocat si sa il asiste in tot acest demers.
Nu este posibil sa nu plateasca pensie pentru lunile in care i-a dat banii in mana...in Instanta trebuie sa dovedeasca prin inscrisuri sau cu martori ca a dat acei bani cu titlu de pensie intretinere,ceea ce ma indoiesc.
Poate schimba programul de vizita prin actiune in instanta...actiunea trebuie motivata temeinic...de obicei tinand cont de varsta copilului judecatorii sunt in favoarea mamei pentru interesul copilului.
La partaj are toate sansele sa primeasca o parte din bunurile dobandite in timpul casatoriei.
In instanta poate sa se reprezinte singur ajutat de un licentiat in drept sau reprezentat de un licentiat in drept membru al Uniunii ConsilierilorJuristil Romani daca este ruda cu el pana la grad IV
Au raspuns deja colegii mei si sunt de acord cu ei...
El poate sa fie reprezentat de un licentiat in drept, cu mentiunea ca daca nu a practicat avocatura de instanta in acest domeniu, nu il ajuta prea mult. E drept ca licentatul poate pune concluzii orale, dar daca nu cunoaste practica, elementele de referinta in luarea unei hotarari de catre instanta... nu ajuta prea mult!
Ideal ar fi sa se sfatuiasca cu un jurist ce face practic dreptul familiei, acum si in toate problemele, chiar din afara instantei.
Daca o facea pana acum, nu ajungea sa plateasca pensia de doua ori pe aceleasi luni. :(
Repet: jurist, notar, avocat sau consilier juridic, nu conteaza, important e sa cunoasca bine, practic, domeniul dreptului familiei. Poate nici sa nu fie jurist sau dreptist, ca nu asta are atata relevanta. Dar sa stie din practica.
Desi juristul e vazut ca o cheltuiala in plus, deseori el este o cheltuiala in minus. :D Ar fi fost si in cazul de fata.
Ca sa se modifice programul asta infim in instanta, trebuie o motivare foarte buna, lupalb avand drreptate privitor la practica instantelor.
Poate exista o schimbare a programului de vizita, iar , daca aceasta nerespectare a acestuia continua , puneti-i in vedere fostei sotii ca savarseste infractiunea de nerespectare a hotararilor judcatoresti , ca priveaza minorul de a avea contact cu tatal , de a pastra o legatura cu acesta , care , la varste fragede , e una foarte importanta.(iata si un bun motiv pentru reincredintare).
Copilul nu trebuie sa fie confuz in ceea ce priveste relatiile de familie , chiar daca ele , din varii motive , s-au destramat...Asa incat, in discutie nu sunt raporturile dintre fostii soti , ci posibilitatatea , legala , oferita tatalui , de a se implica in educatia minorului , dincolo de vreo simpla dorinta a mamei.
Acesta resimte lipsa ambilor parinti, iar daca va exista confuzie , o va resimti pana la maturitate...si poate intreaga viata....Corect ar fi ca ambii parinti sa aiba in vedere relatie dintre acestia si copil , nu fosta relatie , care, oricum , s-a stins , cu toate ca poate mai exista reminiscente din aceasta....Problema e una delicata, iar , din punctul meu de vedere, daca ambii parinti doresc o rezolvare "matura "a acesteia , trebuie sa comunice , sa fie deschisi , nu sa trateze pueril, cu superficialitate aceste aspecte...
Cu privire la partaj , fac mentiunea ca aceasta actiune e una imprescriptibila , asa incat , daca veti dori , va veti putea gandi si la o modalitate de abordare a acestuia , fie de comun acord , daca acesta va exista, sau , in caz de divergente, sesizand instanta de judecata.(va exista o imparteala a bunurilor dobandite de la data casatoriei )
Succes.