avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident rutier cu un deces
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident rutier cu un deces

Buna ziua,
am si eu o intrebare si sper sa ma puteti ajuta. Tatal meu a avut un accident de masina, el fiind soferul, in urma caruia, un domn de pe bancheta din spate si-a pierdut viata. Cel din spate nu purta centura si nici nu se cunostea prea bine cu tatal meu (doar il ajuta intr-o problema).
Tatal meu este vinovat de producerea accidentului, deoarece venea din fata alta masina pe contrasens si a tras puternic de volan si s-a izbit de un copac.
Intrebarea mea este: Cu ce suma poate despagubi firma de asigurari RCA familia persoanei decedate?
Ce pretentii poate sa ridice familia decedatului de la noi? Se tine cont de venitul parintilor mei?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 22:17, 3 Martie 2015
Multumesc mult de raspuns.
Pana cand ajungem acolo, ni s-a spus de la politie ca cel mai probabil va fi din culpa lui.
Pentru ca noi nu putem dovedi prezenta masinii de pe contrasens.

Totusi, as vrea sa ma lamuresc inainte daca familia decedatului are cum sa ne preseze sa scoata mai multi bani de la noi prin partea legala
In cazul in care ramane ca cel vinovat de evenimentul tragic este tatal dumneavoastra, familia persoanei nevinovate, decedat in accident poate face urmatoarele:
1. Sa depuna plangere penala si sa se constituie parte civila pentru prejudiciul moral si material suferit
2. Sa nu depuna plangere penala, dar datorita faptului ca in caz de deces tatal dumneavoastra va fi tras la raspundere din oficiu, partile vatamate ( rudele ) se pot constitui doar parti civile in dosarul penal
3. Rudele victimei decedat pot deschide dosar de dauna la asiguratorul RCA, la societatea la care era asigurat obligatoriu autoturismul ( daca avea RCA valabil )

In cazul in care RCA-ul era valabil, societatea de asigurare raspunde pentru prejudiciile asiguratului, in acest caz pentru prejudiciile cauzate cu autovehicolul pe care a condus tatal dumneavoastra.

PS: In cazul in care RCA-ul nu era valabil, plateste FPVS ( Fondul de Protectie a Victimelor Strazii ) , si se va indrepta cu regres impotriva tatalui dumneavoastra, pentru recuperarea sumelor platite ca despagubire.
Daca nu exista probe care sa ateste faptul ca tatal dvs a fost fortat sa franeze sau sa isi schimbe directia de mers , rezultand astfel pierderea controlului autovehiculului , va fi considerat vinovat.
Oricum va fi un proces penal in care familia decedatului se poate constitui parte civila.
Este bine totusi ca inaintea finalizarii acestuia partile sa fie impacate. Pentru asta va sugerez sa incercati cat mai repede sa faceti acest lucru. Ziceti ca pretentia este de 5000 de euro ? Sincer mi se pare putin, dar daca este asa trebuie sa va miscati repede. In curand pagubitii vor fi asaltati de avocati care mai mult ca sigur vor schimba pretentiile .
Daca dispuneti de acesti bani puteti oferi urmasilor de drept suma la un notar si ulterior va puteti recupera banii de la asigurator chiar dvs.
Daca nu , dati dovada de bunavointa si incercati sa ajutati pagubitii sa obtina mai repede despagubiri de la asiguratorul RCA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident mortal; daune alinaradu23 alinaradu23 Buna ziua, Un autoturism cu doi pasageri a patruns pe contrasens lovind grav un altul, in urma accidentului pasagerii din primul autoturism au decedat, in ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu de recuperat? nicusan nicusan Poate fi sotia soferului decedat in accident, considerata o persoana responsabila de la care Fondul de protectie a victimelor strazii poate recupera ... (vezi toată discuția)
Accident rutier- dosar penal Georgyana230 Georgyana230 Buna. In primul rand nu stiu sigur daca am ales bine domeniul acesta , daca are legatura cu intamplarea aceasta. In al doilea rand am nevoie de cineva din ... (vezi toată discuția)