Va rog sa ma scuzati daca am gresit termenul (grafologic sau grafoscopic), un stiu exact diferenta dintre ele. Am sa explic.
Intr-un dosar civil, cu privire la un inscris in acte, presupus fals, o persoana a fost citata ca martor, si i s-au cerut specimene de semnaturi pentru expertiza.
Martorul a refuzat, deoarece nu e normal sa se ceara asa ceva unui martor, fara sa fie acuzat.
Se poate dispune efectuarea acestei expertize, pentru martor, folosindu-se declaratiile acestuia, fara solicitarea scrisa a unei astfel de proceduri, care sa fie adusa la cunostinta acestuia ?
Ce vreau sa spun este ca anchetatorii se pare ca-l considera suspect, dar nimeni nu vrea sa afirme oficial sau intr-u inscris acest lucru.
Va rog sa ma lamuriti asupra implicatiilor acestor aspecte pentru martor.
Martorul nu a declarat nimic mincinos, sint nedumerit de ce i se solicita probe de scris acestuia, inainte sa fie considerat suspect, si de ce se refuza cererea in scris a acestor probe. Este chemat ca martor, iar cind ajunge la politie i se solicita aceste probe. Ori este chemat ca martor, ori ca suspect, in orice caz trebuie respectata procedura, tocmai asta se pare ca nu se face.
Spun, se pare, pentru ca nu sint in domeniu, de aceea vreau o parere avizata.
Multumesc.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Da, daca exista anumite lucruri care trebuie lamurite doar cu avocatul le poate lamuri.
Avocatul are dreptul de a cere explicatii si de a discuta in concret si eventual in conctradictoriu pana la lamurirea situatiei.
Daca s-a procedat asa logica ar fi aceea ca politistul crede ca este ceva necurat la mijloc...
Este o practica mai veche inca din vremea lui Ceasca, procurorii te cheama ca martor sicand iesi esti informat ca declaratia pe care ai dat-o este de suspect... Persoana nu este obligata sa dea probe de scris daca nu este informat ca face parte dintr-un cerc de banuiti este exact ca la amprentare sau furnizarea de mostre pt testul ADN.