avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Buna ziua,
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune parerea Dvs cu privire la urmatorul aspect : se pot pune penalitati la intretinere atat timp cat fondul de rulment exista, si in valoare de aproape 10 ori intretinerea lunara ? Mentionez ca eu domiciliez in strainatate si fac virament cam la 6 luni in contul asociatiei. Anul trecut in luna augut cand am fost acasa, m-am trezit cu penalitate la intretinere, iar in momentul in care am cerut explicatii (de ce penalitate atat timp cat am un fond de rulment disponibil si la "cheremul" asociatiei - pentru ca nu stiu unde si cum se cheltuie), mi s-a raspuns ca s-a hotarat ca pentru cei care au depasit suma de 500 lei sa se perceapa penalitati. Multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc succes !!!
Cel mai recent răspuns: irig , utilizator 09:56, 6 Martie 2015
Sunt asociatii care tin cont de fondul de rulment, dar sunt foarte multe care nu tin cont de acest fond, care este depus pentru PLATA IN AVANS a facturilor, nu pentru ca proprietarii sa plateasca la 6 luni, sau cand isi aduc aminte (nu vorbesc de dumneavoastra), dar si dumneavoastra daca tot platiti odata la 6 luni, de ce nu faceti aceasta plata in avans, achitati o anumita suma si din ea asociatia va scade cotele lunare.
Uitati si ce spune Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, care NU pomeneste scaderea fondului de rulment, dar care OBLIGA la depunererea acestuia STRICT pentru plata in avans a facturilor, nu pentru achitarea restantelor!
Mai aveti la dispozitie HG 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.
Legea 230/2007 Articolul 49
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Articolul 50
(1)Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2)Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3)Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.


Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
elga50, moderator
In mod normal trebuie sa va fie cunoscuta formula de calcul a penalizarilor.
Solicitati asta.
De regula, fondul de rulment nu se ia in calcul la stabilirea penalizarilor.
Acum, si cei din asociatie trebuie sa inteleaga o astfel de situatie ...
E foarte clar ! Multumesc frumos pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul penalizari intretinere. mihail123 mihail123 Buna ziua, Am si eu trei intrebari: 1. Se pot percepe penalizari la intarzierea platii intretinerii daca blocul nu are facturi restante? 2. Dar la fondul de ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)
Calcul penalităţi GHEORGHIAN GHEORGHIAN Dacă la calculul penalităţilor aferente cotelor lunare de întreţinere se iau în calcul şi sumele avansate de Asociaţie pentru asistenţă ... (vezi toată discuția)