avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,
Urmează sa divortez.
Avem un băiețel de 2 ani si 4 luni. Soțul lucrează in Anglia ca si contractor la o firma.
As vrea sa imi spuneti, cât ar fi pensia alimentara pentru copil? Un notar ar putea sa o stabilească, sau trebuie sa cădem de comun acord dacă divorțul se face la notar?
O alta întrebare ar fi: tatăl copilului dorește custodie comuna, ce pot face pentru a pleca din țara cu copilul, stiu ca am nevoie de acordul lui, dar pentru a evita ca de fiecare data când vreau sa plec din țara sa nu mai apelez la el. Se poate face o hârtie in acest sens?
ART. 529 C.C.
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
1. daca tatal nu pune la dispozitie date referitoare la veniturile lui din Uk, atunci se stabileste pensia la nivelul minim al salariului, pe economia UK
2. desigur daca tatal este deschis spre rezolvare amiabila, puteti rezolva toate aspectele la notar.
3. acordul de a iesi din tata cu minorul se poate da tot la notar, prin procura valabila 1 an.
aici poate fi o chestiune mai delicata ca daca tatal, in scop de sicana nu isi da acordul, atunci trebuie cerut instantei - judecatorul suplinind acordul tatalui
Din cate stiu eu acordul trebuie dat pentru o perioada anume si trebuie specificata si destinatia, notarul ar trebui sa stie mai bine.

Pensia de intretinere este platita raportat la venitul net realizat, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare fiind de 25 % din acest venit.

In situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu presteaza nicio activitate remunerata , pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala si statul unde acesta locuieste in mod obisnuit.

Pensia de intretinere poate fi platita intr-un cuantum fix sau poate fi stabilita in cota procentuala.


Obligatia legala de intretinere poate fi realizata si in natura, daca exista un acord intre soti, in acest sens, sau daca exista o dispozitie a instantei de judecata.



De asemenea, se poate remite o suma de bani globala, cu titlu de pensie de intretinere.



Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.




La cererea partilor sau din oficiu, autoritatile judiciare romane pot sa solicite efectuarea unei comisii rogatorii in strainatate.( procedura este derulata in fata instantei de judecata).






Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pensiei pentru cresterea si educatia copilului minor GLiliana GLiliana Ce drepturi i se cuvin copilului minor, aflat in intretinerea mamei, de la tatal sau, in conditiile in care acesta este salariat si concomitent si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am dintr-o relație un baietel de 4 ani tatăl la ... Ana maria ene Ana maria ene Buna ziua! Am dintr-o relație un baietel de 4 ani tatăl la recunoscut dar nu ne ajută,cu nimic si nu ne vizitează vreau sa il dau in judecata pentru pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara robix robix Buna ziua! Minorul poate primi pensie de intretinere de la tata, daca nu exista o hotarare judecatoreasca de incredintare in favoarea mamei? Daca tatal are ... (vezi toată discuția)