avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Santajul in Noul Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Santajul in Noul Cod Penal

Buna ziua,

As dori sa stiu mai exact cum poate fi interpretat santajul in Noul Cod Penal deoarece mi se pare foarte neclar. Spre exemplu daca o persoana ii spune in gluma unui prieten ca daca nu ii va spune ceva, acea persoana ca face ceva. Se poate chiar si o asemenea absurditate considera ca santaj?
Cel mai recent răspuns: AGeorge , utilizator 20:46, 5 Martie 2015
Dacă este în glumă , nu sunt întrunite condițiile existenței infracțiunii de șantaj. Adică infracținile nu sunt o joacă de copii , gen ,, dacă nu îmi dai mie bomboanele tale, te spun mamei că ai pierdut telefonul ,,. Un exemplu. Șantajul trebuie să vizezxe efctiv libertatea psihică a persoanei, sau să fie exercitat prin violență.Ca parte componentă a infracțiunii de șantaj este amenințarea, infracțiune care poate fi și de sine stătoare și care, la fel, vizează libertatea psihică a persoanei, fiind constrânsă să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, și să nu poată acționa așa cum își dorește, de teama constrângătorului.
legally_aid a scris:

Dacă este în glumă , nu sunt întrunite condițiile existenței infracțiunii de șantaj. Adică infracținile nu sunt o joacă de copii , gen ,, dacă nu îmi dai mie bomboanele tale, te spun mamei că ai pierdut telefonul ,,. Un exemplu. Șantajul trebuie să vizezxe efctiv libertatea psihică a persoanei, sau să fie exercitat prin violență.Ca parte componentă a infracțiunii de șantaj este amenințarea, infracțiune care poate fi și de sine stătoare și care, la fel, vizează libertatea psihică a persoanei, fiind constrânsă să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, și să nu poată acționa așa cum își dorește, de teama constrângătorului.

Si cum se poate demonstra daca este in gluma sau nu? Din context spre exemplu daca este o discutie intre cei doi iar aceasta "gluma" este o mica parte a discutiei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenintari sau santaj ? conditii sorin78 sorin78 Am primit acum 2 luni un sms de amenintari, pe scurt: imi cere un fost coleg plata unei datorii [u]contestate [/u] si zice ca \"[i]daca nu platesc pana la ... (vezi toată discuția)
Ajutor!!! acuzat de santaj cathygl cathygl Am avut o relatie cu o fata acum cativa ani cu care am facut un filmulet erotic. Dupa ce ne-am despartit m-a rugat intr-o convorvire pe internet sa sterg acel ... (vezi toată discuția)
Santaj hoream hoream Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten ... (vezi toată discuția)