care este diferenta dintre semnatura autentica si semnatura autentificata, si daca exista o baza legala prin care sa se poata cere , ca cerinta la documentele de licitatie publica , ofertantilor semnatura autentica sau autentificata la notar ?
Nu există semnătură autentificată. Se poate autentifica doar un document. In extremis, dacă pe o coală albă apare doar o semnătură-fără alte menţiuni-poate că aţi găsi un notar dispus să autentifice o copie de pe acel document...adică o coală pe care apare o semnătură, dar nu se ştie a cui este.
V-a derutat, probabil, limbajul folosit. Ce simplu şi pe înţeles ar fi fost textul dacă s-ar fi cerut ca documentele în discuţie să fie semnate (cu semnătură proprie...deşi este o exprimare pleonastică, din păcate, este foarte încetăţenită.).
Dacă tot m-am apucat să vă dau relaţii, hai să vă spun şi că, mai degrabă vă interesaţi despre o semnătură electronică, acest tip de semnătură fiind percepută ca o semnătură autentificat, dar în realitate, este o semnătură certificată, care trebuie să întrunească mai multe cerinţe expres prevăzute în legislaţie.
Semnatura autentificata nu exista ca procedura in sine. Actul autentificat la notar este procedura notariala prin care notarul ia consimtamantul partilor pentru actul respectiv,iar acestea declara in fata notarului ca actul reprezinta vointa lor si il semneaza in fata lui.
Acte autentice sunt nu numai actele notariale, ci si orice act intocmit de funcţionarul public, notarul public sau alt agent instrumentator competent în formele si limitele atribuţiilor prevăzute de lege. Acte autentice sunt si hotararile judecatoresti.
Pentru a participa la licitatii publice va trebuie probabil o serie de acte,acorduri autentificate de notarul public. De exemplu un acord de asociere intre doua societati pentru a participa la o licitatie....
interventie moderator
Va rog sa nu deschideti mai multe topicuri cu acelasi subiect. Continuati aici expunerea problemei dvs. Celalalt topic va fi sters. Multumesc pentru intelegere.