avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale srl cu asociati persoane juridice
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

srl cu asociati persoane juridice

durata unui srl poate fi nedeterminata chiar daca unul dintre asiciati are o durata de functionare limitata?
care sunt situatiile in care inceteaza calitatea de asociat intr-un srl
Cel mai recent răspuns: ianliana , utilizator 03:09, 20 Iunie 2009
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
srl are durata nedeterminata.asociat esti in firma cat doresti.
ianliana a scris:

durata unui srl poate fi nedeterminata chiar daca unul dintre asiciati are o durata de functionare limitata?

:) Pai, si Gheorghe (persoana fizica) are o "durata de functionare limitata" (adica dă ortu popii, la un moment dat) si totusi isi poate constitui un SRL cu durata nelimitata. Spre deosebire de el, PJ cu durata limitata stie exact cand si-a propus sa "moara"...dar tot spre deosebire de Gheorghe, ea mai are si posibilitatea de a schimba ce si-a propus (poate fi prelungita durata).
romascanu a scris:

ianliana a scris:

:) Pai, si Gheorghe (persoana fizica) are o "durata de functionare limitata" (adica dă ortu popii, la un moment dat) si totusi isi poate constitui un SRL cu durata nelimitata. Spre deosebire de el, PJ cu durata limitata stie exact cand si-a propus sa "moara"...dar tot spre deosebire de Gheorghe, ea mai are si posibilitatea de a schimba ce si-a propus (poate fi prelungita durata).

de la "poate fi prelungita durata" pana la prelungirea efectiva este cale lunga
mi-ar fi folosit un raspuns serios si le multumesc danielei si lui carmenmur
Mie imi place formul ăsta SI pentru că-mi permite să mă exprim pe-aci ca "pe la noi pe la ţară" (vorba vine, pentru ca sunt născută în Bucureşti), adică si cu altfel de argumente in afara ălora "a la proasta" (cum le mai zice barbatu-meu), constand in preluari cu copy-paste a textelor de lege, de pe unde se întâmplă să mai scrie negru pe alb cate-un raspuns la vreo intrebare.

Legea mai are si lacune. Si lacunele astea le mai umple si interpretul recurgand la anlogia legii, analogia dreptului, la argumente ale logicii formale cum ar fi: per a contrario, a fortiori, ad absudum (acesta din urmă, fiind, adicătelea, procedeul prin care se invederează că o anumită soluţie propusă prin interpretarea dată ar fi singura posibilă deoarece susţinerea oricărui alt punct de vedere ar duce la consecinţe inadmisibile, de neacceptat, absurde).

Acestea fiind zise, dacă vă uitaţi mai piezis la cele scrise de mine veţi vedea că acel răspuns "neserios" (de fapt, cu originalitate în exprimare, pentru că eu cred că cine nu are originalitate în exprimare e puţin probabil că o va avea în gândire) foloseste argumentul reductio ad absurdum.

La cea de-a doua intrebare raspunsul este: falimentul, incapacitatea, excluderea, retragerea sau decesul unuia dintre asociaţi. (pe ăsta chiar l-am luat cu copy-past din L 31 at. 229).
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Retragere asociat......alt caz elyna elyna cum se poate retrage un asociat dintr-o societate cu raspundere limitata ( cu 2 asociati si administratori) in conditiile in care: - celalat asociat mai are o ... (vezi toată discuția)
Actionari/ asociati doinytza doinytza In cazul transformarii unui SA intr-un SRL , noii asociati (fostii actionari) pot imputernicii pe unul dintre ei (eventual administratorul-asociat) sa semneze ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri grave intre asociati dgc dgc Intr-o SRL cu 4 asociati(fiecare 25%) deciziile in AGA sunt aproape imposibil de luat. In aceasta situatie unul dintre asociati a propus celorlalti fie ... (vezi toată discuția)