avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actionari/ asociati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actionari/ asociati

In cazul transformarii unui SA intr-un SRL , noii asociati (fostii actionari) pot imputernicii pe unul dintre ei (eventual administratorul-asociat) sa semneze in numele lor actul constitutiv al SRL, sau la Registrul Comertului este ceruta obligatoriu semnatura tuturor asociatilor pe acest act constitutiv? Ma gandesc ca pot exista 49 de asociati si este cam dificil sa fie trecuti toti in actul constitutiv .Sau pur si simplu nu este de gasit unul dintre ei.
Multumesc pt.eventuale raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:08, 1 Septembrie 2009
Pai actul constitutiv este de fapt un contract de societate, ar trebui sa fie semnaturile tuturor, o solutie ar fi procura speciala, insa este mult mai dificil sa se prezinte toti la notar chiar daca nu deodata ci pe rand. Deci solutia cea mai simpla si raspunsul intrebarii dvs este ca toti actionarii sa semneze actul.

Cu stima
av. Gheorghe Alexandru
Adevarul este ca unul dintre actionari este decedat si nu avem inca nici o cunostinta vis-a -vis de vreun mostenitor! De aceea incercam sa gasim un subterfugiu pentru a putea intreprinde demersurile pt.schimbarea formei juridice a societatii in situatia data. Cum vedeti Dvs rezolvarea acestei spete?
Legea soc com
Art. 115. -
(2) .... Decizia de ....schimbare a formei juridice, de .... se ia cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi.
(3) În actul constitutiv se pot stipula cerinţe de cvorum şi de majoritate mai mari.


Adica teoretic (practic - ne lasam surprinsi) solutia propusa de dvs. (imputernicirea) ar trebui sa fie viabila.
Altminteri ar insemna ca, desi legea imi permite sa iua hotararea cu o majoritate prev de lege sau AC, totusi un"nebun" minoritar sa nu vrea sa semneze actul.
Parca am mai auzit undeva de acesta cerita ca ...toti sa semneze, dar avand in vedere art de mai sus cerinta mi se pare nelegala. Mai cu seama ca, schimbarea formei juridice nu atrage crearea unei pj. noi.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Mai mult:
Art. 132. - (1) Hotărârile luate de adunarea generală în limitele legii sau actului constitutiv sunt obligatorii chiar pentru acţionarii care nu au luat parte la adunare sau au votat contra.

Daca s-ar cere semnatura tuturor, ar insemna sa prevaleze vointa celui ce n-a fost prezent ori a votat contra. Ori legea zice ...exact pe dos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transformare sa in srl ciolpi ciolpi ce valoare au actiunile mele daca o societate SA se transforma in SRL? (vezi toată discuția)
Este obligatorie semnarea de catre toti actionarii a actului constitutiv actualizat la schimbarea formei juridice din sa in srl? ddorel_58 ddorel_58 Buna tuturor, Printr-o hotarare extraordinara a actionarilor s-a hotarat cu majoritate de voturi schimbarea formei juridice a societatii, din SA in SRL si s-a ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu actionarii minoritari in cazul micsorarii numarului de actiuni? Instantlife Instantlife Va cer ajutorul in elucidarea urmatoarei probleme. La un SA inchis se hotaraste micsorarea capitalului social prin reducerea numarului de actiuni. Prin ... (vezi toată discuția)