avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ajuooor!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ajuooor!


O matusa a mea a avut datorii la RAJA in valoare de 3 milioane.Le-a achitat mai greu dar le-a achitat. Ieri a primit insa de la executor o instiintare publica de scoatere a apartamentului la licitatie pt. debitul format din onorariul executorului si alte cheltuieli de executare.Am sunat la executor in dorinta de a achita si acest debit dar ne-a spus sa discutam cu juristii de la RAJA.
Vreau sa subliniez faptul ca pana la aceasta instiintare de scoatere la licitatie nu a primit nici o alta hartie , nici o somatie de la executor.
Va rog sa ne sfatuiti ce trebuie sa facem sau cui ar trebui sa platim banii datorati-executorului sau direct la RAJA?
Care este titlul executoriu in baza caruia s-a inceput executare ?
Va rog din inima un sfat pana marti.
Inainte de a trece la executarea silita a bunurilor debitorului, executorul judecatoresc este obligat sa-i faca acestuia o incunostiintare despre pornirea executarii. Aceasta instiintare poarta denumirea de somatie. Daca in termenul aratat in somatie debitorul nu-si executa de bunavoie obligatia, executorul judecatoresc va proceda de indata la executarea silita.

Somatia este un act de procedura care se face in forma scrisa. Dispozitiile legale privitoare la comunicarea ei trebuie respectate, sub sanctiunea anularii executarii silite.
La somatie, sub sanctiunea nulitatii, trebuie sa se alature copie de pe titlul ce se executa.

In situatia de fata te sfatuiesc sa faci o contestatie la executare in care sa arati ca nu ai fost instiintat in prealabil de pornirea executarii silite (prin somatie).
Contestatia o vei introduce la instanta de executare (judecatoria in circumscriptia careia se face executarea).
Multumesc foarte mult pentru raspuns.

Multa sanatate!
Si între timp achită suma datorată......
pe langa sfaturile date de colegi mai sus,eu te sfatuiesc sa ii faci si o plangere penala executorului judecatoresc care nu a indeplinit formalitatile legale procedurale.plangerea o adresezi camerei exec jud de care apartine.poate a avut vreun inreres cu apartamentul in cauza.bafta multa! nu te lasa dusa de nas!
Mai incet, nu va repeziti pre usor la plangeri penale.
Atentie, ca in Codul penal este incriminata si infractiunea de denuntare calomnioasa.
Cred ca mai inainte de a porni contestatie la executare si a introduce tot soiul de reclamatii, ar trebui sa se adreseze executorului judecatoresc, sa-i puna la dispozitie dosarul de executare, sa studieze si sa vada daca exista sau nu dovezile de indeplinire a tuturor procedurilor de comunicare a actelor de executare.
De asemenea, trebuie achitat integral debitul pentru care s-a scos imobilul in vanzare (cu atat mai mult cu cat este vorba doar de cheltuielile de executare).
Ideea ca se va plati mai tarziu, in cursul judecarii contestatiei la executare nu este cea mai buna, dat fiind ca introducerea contestatiei la executare nu are ca efect suspendarea de drept a executarii silite.
In prezent, ca urmare a aprobarii cu modificari a O.U.G. nr. 138/2000, suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei se acorda numai daca se consemneaza o cautiune de 10% din debitul pentru care s-a pornit executarea silita, iar pana la solutionarea cererii de suspendare, nu este exclus sa se desavarseasca executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita/plata datorie MihaelaVerde MihaelaVerde Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti pe cat posibil in conditiile date. Pe scurt, am contractat un credit cu ippteca de la easy credit. Dupa o per nu am mai putut ... (vezi toată discuția)
Creditorii mi-au spus că au inițiat procedura de executare imobiliară. este posibil acest lucru dacă imobilul nu este întabulat? Gradmariana_92 Gradmariana_92 Buna ziua dupa legea noua un imobil care este neintabulat si terenul imobilului are alt propietar.cum se procedeaza dupa legea noua?se poate executa o casa ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare horni horni Am primit de la executorul judecatoresc, somatie si proces verbal de calcul al cheltuielilor si am formulat contestatie la executare in termen legal. Somatia ... (vezi toată discuția)