avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salarii

buna ziua.am fost in insolventa ,faliment la o firma care am fost angajat,de 6 luni cum pot recupera salariile.cu respect va multumesc.
=D>


[Mesaj editat - Vă rog să nu mai scrieți exclusiv cu majuscule, nu este regulamentar]
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:02, 11 Martie 2015
Fa sesizare la Inspectia Muncii si o sa primesti un raspuns. O firma care da faliment si are inprumuturi pe la banci, adio salarii la angajati , pentru ca bancile sint primele care pun sechestru pe bunurile firmei inprumutante.
Toti salariati inregistrati in contabilitate cu salarii restante vor avea calitatea de creditor fara a depune o cerere in acest sens. Creantele salariale sunt inregistrate di oficiu in tabelul de creante de catre admin judiciar sau lichidator, duppa caz.
Apoi urmeaza sa fiti notificati de catre admin jud/lichidator. Bineinteles ca va puteti interesa de cursul procedurii la admin jud/lichidator.
Potrivit Legii nr.200/2006, proprietarii de firme care intră în insolvenţă au dreptul să solicite, prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, maxim trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat pe care nu au mai avut bani să-l plătească înainte de intrarea în insolvenţă.

Prin urmare, salariatii îşi pot recupera, astfel, maxim trei salarii medii brute pe economie. Întâi, însă, trebuie să facă rost de la Tribunal de hotărârea de deschidere a procedurii de insolvenţă a firmei, respectiv de ridicare a dreptului de administrare totală sau parţială, precum şi de notificarea adresată administratorului sau lichidatorului judiciar în vederea efectuării demersurilor pentru plata creanţelor salariale.

Din resursele Fondului de Garantare se suporta, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege, următoarele categorii de creanţe salariale:
- salariile restante;

- compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;
- plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de munca şi / sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
- compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi / sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
- indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.

Contribuţiile sociale datorate de angajatorii în stare de insolvenţă nu se suporta din Fondul de garantare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 200/2006 andao andao Buna ziua Am contractul de munca suspendat, aflandu-ma in concediu pentru crestere copil. Firma la care lucram e in faliment. Lichidatorul judiciar a depus ... (vezi toată discuția)
Ce pot face fostii angajati ai unei firme intrate in insolventa daca mai au salarii de recuperat ? Silviaf Silviaf Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dvs. Suntem mai multi fosti angajati ai unei companii care a am demisionat inainte de a intra firma in insolventa(in ... (vezi toată discuția)
Este posibil ca ajofm sa plateasca salarii compensatorii in cazul unor concedieri colective? Fuicage Fuicage este posibil ca in cazul unor concedieri colective de la o societate comerciala cu capital integral de stat, din motive de insolventa , AJOFM sa trebuieasca sa ... (vezi toată discuția)