avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva politiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva politiei

Cui i se adreseaza o plangere impotriva politiei? De exemplu se face un abuz in timpul unei declaratii (este obligat sa scrie ce nu vrea) sau ca nu i se aduc la cunostinta drepturile si obligatiile, nu este lasat sa sune (pretext ca in politie nu e voie sa se foloseasca telefoanele)
Cel mai recent răspuns: ciurli_si_burli , utilizator 19:38, 10 Martie 2015
Puteti trimite o plangere catre DGPMB si/sau Inspectoratului de Politie Judetean. Dupa ce va avea loc ancheta interna, daca este cazul, se vor intocmi actele premergatoare sub aspectul comiterii uneia dintre infractionile de mai jos, iar dosarul penal va fi inaintat catre Parchet.

Cod penal Art. 296 - Purtarea abuzivă
(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Art. 297 - Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.


Exista vreun timp anume in care sa se poata face plangerea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se poate face cu functionari care refuza indeplinirea sarcinilor de serviciu? ContSters362885 ContSters362885 Fiti amabili, spuneti-mi si mie ce se poate face cu functionarii primariei care refuza indeplinirea sarcinilor de serviciu? Am reclamat la primar, degeaba. ... (vezi toată discuția)
Care lege incalca un functionar public care nu vrea sa emita ... Laruraa1 Laruraa1 Care lege incalca un functionar public care nu vrea sa emita un buletin si ce pedeapsa il asteapta? (vezi toată discuția)
Abuz in functie carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua. Unde se poate incadra comportamentul unui sef ierarhic (director tehnic) fata de un sef de birou (intre care sunt cateva procese in civil si penal, ... (vezi toată discuția)