avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... E posibil asa ceva???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

E posibil asa ceva???

Buna ziua. Ma numesc Ioan si am o intrebare: tatal meu este angajat sofer la o firma de transport persoane/ angajatii firmei X, local, (de la firma catre casa), in tara, iar acum aprox. 1.5 luni s-au intamplat urmatoarele: a plecat de la parcarea firmei pentru a aduce muncitorii de la casele lor la munca la firma; autobuzul nu a fost echipat corespunzator: nu era echipat cu anvelopr de iarna, nu avea retarder (pt franare), parbrizul fisurat, si cu toate acestea a fost trimis - el ca sofer angajat cu acte inregula - sa aduca muncitorii. Pe traseu/carosabil a fost zapada si in consecinta a derapat in afara carosabilului rezultand doar pagube materiale, fara victime. Tatal meu a sunt imediat la politie pentru a anunta evenimentul rutier, a sunat si la firma pt a anunta deasemenea evenimentul. A venit politia ...s-au uitat si..nimic: nu au facut niciun proces verbal, nicio constatre; mai mult, cu cateva luni inainte, au fost luate DOAR actele de la toate autobuzele, si consemnate ca fiind - autobuzele - echipate corespunzator pentru iarna (iar in realitate nu erau NICI UNUL DINTRE AUTOBUZE - si sunt cam 40 de autobuze). Acum, firma vrea sa il puna pe tatal meu sa plateasca valoarea reparatiei autobuzului, care e foarte mare - 12000 lei noi.
Intrebarea este: are legal vreun drept firma sa ii imputa tatalui mei suma aceasta? Pe ce dovada?
Ce poate legal sa faca tatal meu cu privire la aceasta situatie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 11 Martie 2015
sa nu plateasca nimic si sa astepte sa fie dat in judecata...sa vedem pe ca dovezi isi bazeaza actiunea firma, ca si tatal dvs precis are probe, martori...etc
idhiticas a scris:

.....
Intrebarea este: are legal vreun drept firma sa ii imputa tatalui mei suma aceasta? Pe ce dovada?
Ce poate legal sa faca tatal meu cu privire la aceasta situatie?
Va multumesc.


Art. 254. C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Tatal dvs a informat in scris angajatorul despre starea tehnica a masinii?

Intr-o speta a Curtii de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 33/2010 (Alexandru Ticlea, Tratat de jurisprudenta in materia dreptului muncii, Ed. Universul Juridic, 2011, p. 803) instanta retine ca datorita specificului muncii lor, conducatorii auto isi asuma obligatii de diligenta (de a ajunge la destinatie in siguranta, fara a fi implicate in evenimente rutiere) si nu de rezultat, astfel ca un accident rutier produs fara intentie nu este de natura a atrage prin el insusi raspunderea conducatorului auto. Pentru evitarea acestor prejudicii, angajatorul are la dispozitie institutia asigurarii autoturismelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident Szilard96 Szilard96 Buna Ziua. Am avut un accident cu autocamionul, circulam pe un drum acoperit cu zăpadă, și am derapat, am ieșit în afara carosabilului, și am avut numai ... (vezi toată discuția)
Accident provocat de un șofer de autobuz. de ce i se cere lui să plătească costurile? Danyel07 Danyel07 Bună ziua, aș dorii să știu în baza cărei legi un șofer de autobuz trebuie să suporte costurile unui accident făcut din vina lui?. Nu este normal ca ... (vezi toată discuția)
Paguba auto firma CosugGabriel CosugGabriel buna sunt angajat la o firma si am spart geamul masinii pe care o conduceam.ce trebuie sa fac (vezi toată discuția)