avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Facturare inainte de suspendare activitate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Facturare inainte de suspendare activitate

In cazul in care facturez inainte de suspendare chiria pe trei ani de zile,
cel care primeste factura de chirie, cheltuiala este considerata deductibila din punct de vedere fiscal ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:47, 11 Martie 2015
Dupa mine nu puteti suspenda acitivtatea in timp ce aveti un contract de inchiriere din care obtineti venituri.

D-voastra veti factura o chirie aferenta unei perioade viitoare. Deci venitul trebuie recunoscut in CPP in acea perioada., iar acum ca venit in avans.



Ordin 1802/2014:

(1) Contabilizarea şi prezentarea elementelor din bilanţ şi din contul de profit şi pierdere ţinând seama de fondul economic al tranzacţiei sau al angajamentului în cauză. Respectarea acestui principiu are drept scop înregistrarea în contabilitate şi prezentarea fidelă a operaţiunilor economico- financiare, în conformitate cu realitatea economică, punând în evidenţă drepturile şi obligaţiile, precum şi riscurile asociate acestor operaţiuni.
(2) Evenimentele şi operaţiunile economico-financiare trebuie evidenţiate în contabilitate aşa cum acestea se produc, în baza documentelor justificative. Documentele justificative care stau la baza înregistrării în contabilitate a operaţiunilor economico-financiare trebuie să reflecte întocmai modul cum acestea se produc, respectiv să fie în concordanţă cu realitatea. De asemenea, contractele încheiate între părţi trebuie să prevadă modul de derulare a operaţiunilor şi să respecte cadrul legal existent.
(3) Forma juridică a unui document trebuie să fie în concordanţă cu realitatea economică. Atunci când există diferenţe între fondul sau natura economică a unei operaţiuni sau tranzacţii şi forma sa juridică, entitatea va înregistra în contabilitate aceste operaţiuni, cu respectarea fondului economic al acestora.
(4) Exemple de situaţii când se aplică acest principiu pot fi considerate: încadrarea de către utilizatori a contractelor de leasing în leasing operaţional sau financiar; recunoaşterea veniturilor din chirii, respectiv a cheltuielilor din chirii în funcţie de fondul economic al contractului şi de eventualele gratuităţi (stimulente) aferente; încadrarea operaţiunilor la vânzare în nume propriu sau comision, respectiv consignaţie; recunoaşterea veniturilor, respectiv a cheltuielilor în contul de profit şi pierdere sau ca venituri în avans, respectiv cheltuieli în avans; recunoaşterea participaţiilor deţinute ca fiind de natura acţiunilor deţinute la entităţi afiliate sau sub forma altor imobilizări financiare; încadrarea reducerilor acordate, respectiv primite, la reduceri comerciale sau financiare.
(5) Entităţile au obligaţia ca la întocmirea documentelor justificative şi la contabilizarea operaţiunilor economico- financiare să ţină seama de toate informaţiile disponibile, astfel încât să fie extrem de rare situaţiile în care natura economică a operaţiunii să fie diferită de forma juridică a documentelor care stau la baza acestora.


TVA -ul este exigibil potrivit CF ART. 134^1 Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii

(9) În cazul operaţiunilor de închiriere, leasing, concesionare, arendare de bunuri, acordare cu plată pe o anumită perioadă a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct şi superficia, asupra unui bun imobil, serviciul se consideră efectuat la fiecare dată specificată în contract pentru efectuarea plăţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norme aplicare oug 58/2010 pentru profesii libere cpatenta cpatenta Au cam trecut cele 30 zile de la publicarea in MO a OUG 58. Stiti cumva daca au aparut ceva norme metodologice de aplicare legate de activitatile ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare bioana bioana Care sunt inregistrarile contabile pentru o sponsorizare ,daca contractul s-a incheiat in luna septembrie,iar plata va fi facuta in octombrie prin virament ... (vezi toată discuția)
Am achiziționat o mașină în leasing pe firmă ovi47 ovi47 Buna ziua, Am achizitionat o masina in leasing pe firma. Mi s-a spus de la primarie ca trebuie sa o inscriu in rol si sa platesc impozit ca utilizator. Mi se ... (vezi toată discuția)