avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Am achiziționat o mașină în leasing pe firmă
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Am achiziționat o mașină în leasing pe firmă

Buna ziua,
Am achizitionat o masina in leasing pe firma. Mi s-a spus de la primarie ca trebuie sa o inscriu in rol si sa platesc impozit ca utilizator. Mi se pare ciudat sa platesc impozit pentru un lucru asupra caruia nu am drept de proprietate decat odata cu terminarea leasing-ului si plata facturii reziduale.Stie cineva baza legala care reglementeaza acest lucru ? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: , 21:35, 14 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform Norme Cod Fiscal:

94. Potrivit prevederilor art. 468 din Codul fiscal, impozitul pe mijloacele de transport este datorat de:
....
b) locatar, în cazul în care mijlocul de transport face obiectul unui contract de leasing, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior;

96. În cazul contractelor de leasing financiar, locatarul, persoana fizică sau persoana juridică, după caz, are obligația depunerii declarației fiscale la organele fiscale locale în a căror rază este înregistrat mijlocul de transport, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului de leasing, însoțită de o copie a acestuia.

D-voastra ca firma aplicati prevederile Ordinului 1802/2014 si ati inreg acest leasing financiar in contabilitate in contul 2133, tinand cont de fondul economic al tranzacţiei :

(1) Contabilizarea şi prezentarea elementelor din bilanţ şi din contul de profit şi pierdere ţinând seama de fondul economic al tranzacţiei sau al angajamentului în cauză. Respectarea acestui principiu are drept scop înregistrarea în contabilitate şi prezentarea fidelă a operaţiunilor economico- financiare, în conformitate cu realitatea economică, punând în evidenţă drepturile şi obligaţiile, precum şi riscurile asociate acestor operaţiuni.
....
(4) Exemple de situaţii când se aplică acest principiu pot fi considerate: încadrarea de către utilizatori a contractelor de leasing în leasing operaţional sau financiar;......

Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
MULTUMESC
Si eu sunt in aceeasi situatie dar firma de leasing poate plati impozitul si dupa aia o sa-l factureze cu tva . Prefer sa-l platesc fara tva!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare inainte de suspendare activitate beinaz a beinaz a In cazul in care facturez inainte de suspendare chiria pe trei ani de zile, cel care primeste factura de chirie, cheltuiala este considerata deductibila din ... (vezi toată discuția)
Mijloc fix LILIANAUTU LILIANAUTU Am avut inchiriata o masina pentru care s a achitat lunar chiria in baza unui contract si la sfarsitul perioadei am trecut masina in patrimoniu firmei.Am ... (vezi toată discuția)
Calculul impozitului pe cladiri in cazul leasingului financiar? Mihai_92 Mihai_92 Codul Fiscal prevede urmatoarele: \'\'valoarea care se ia în considerare la calculul impozitului pe clădiri este valoarea din contract a clădirii, aşa cum ... (vezi toată discuția)