Ar trebui sa prezentati, concret, situatia de fapt.
Intrebarea e cam vaga ...spre anapoda :) (nu-i de mirare ca e asa inghesuiala in raspunsuri)
stefail a scris:
Exista vreo dispozitie testamentara legala prin care mostenitorul are dreptul sa ...
Dispozitia testamentara reprezinta vointa ... mortului (viitor sau deja ingropat) nu a legii.
Legea nu scrie dispozitii testamentare. Le scrie omul/testatorul pentru timpul cand nu va mai fi in viata. Evident, testatorul ar trebui sa respecte dispoziţii imperative ale legii, ca sa nu-i rezulte vreo ... hartie de impachetat sandwichiuri (testament nevalabil). Dar mostenitorul (legatarul) capata drepturi ...de la mort, nu de la lege. Desigur, discutia se poate lungi daca legatarul/beneficiarul testamentului ar fi totodata si mostenitor legal (eventual si rezervatar pe deasupra). Dar in lipsa amanuntelor spetei ar insemna sa ma apuc sa vorbesc ca sa ma aflu in treaba.
Concret (nedumeriri): Sunteti beneficiarul unui astfel de testament? (sau va pregatiti de ...marea trecere si vreti sa scrieti unul?) Testatorul a trecut deja pe lumea ailalta (testamentul produce efecte la moartea celui care l-a scris). Care i-o fi legea aplicabila (spre pilda, testatorul isi avea resedinta ...de-a dreapta sau de-a stanga globului?) Ce-o fi insemnand "lasati în grija"? (in capul meu se deschid mai multe posibilitati) etc.
Mai in gluma mai in serios: DEPINDE este cel mai stiintific raspuns in drept.
Un amanunt poate schimba uneori cursul unei existente. Cu atat mai mult al unui raspuns din DA in BA in materie juridica. Si de multe ori e o distanta cam de la pamant la luna intre ce povesteste omul si ce rezulta pentru ochiul avizat din inscrisurile pe care le detine.
Asaaa ... ghicind in zatul de cafea :) nu vad o problema in acea perioada de timp (spre pilda, un testament poate fi lasat in favoarea unei persoane ...nenascute inca. Poate fi lasat sub conditie - sa finalizeze te miri ce studii ...