avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste amenda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste amenda

Buna ziua
In asociatia noastra de proprietari, administratorul, femeia serviciu si instalatorul sunt angajati in baza unei conventii civile, conform legislatiei respectivi trebuiesc angajatii cu CIM. In cazul in care vine ITM in control banuiesc ca o sa se lase cu amenzi :rtfm:
Intrebarea mea este-cine va plati amenda?
-PRESEDINTELE singur ?-sau presedintele impreuna cu comitetul?conform lg 230/2007 ei se ocupa cu incheierea contractelor din cate stiu.
Va multumesc anticipat pt raspuns
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 22:40, 18 Martie 2015
Aveti de ales din raspunsurile date, asa cum ati alege si la bloc daca s-ar intampla asta.

Dv., ca proprietar, ati fost intrebat cum considerati necesar sa fie angajat personalul, asta dupa ce va spunea cineva despre toate avantajele si dezavantajele pentru a alege in cunostinta de cauza? Daca da, si ati fost de acord sa se incalce legea, ati votat ca atare, atunci platiti amenda.

Daca comitetul executiv, presedintele au angajat de capul lor si n-au intrebat proprietarii daca sunt dispusi sa-si asume riscul nelegalitatii angajarii cu conventii civile, atunci proprietarii nu sunt de vina si n-au de ce sa plateasca pentru deciziile nelegale in care presedintele a tarat asociatia. Plateste el si comitetul executiv (eventual).

sanduene a scris:

Ma scuzati, dar nu am inteles
PANA LA URMA CINE PLATESTE AMENDA??????
vad ca sunt pareri pro si contra, uni spun asociatia(adica toti membri asociatiei) alti ca Presedintele#-o

Unde vedeti dvs ca se impart parerile? Cine a afirmat ca amenda e platita de presedinte?
Eu am afirmat si am si argumentat mai sus.
Desi amenda vine pe numele asociatiei, reprezentantii legali, comitetul, respectiv presedintele, sunt raspunzatori de modul cum fac angajarile, cu exceptia cazului in care au acordul concret al proprietarilor exprimat prin vot in AG. Desi nici n-ar trebui sa propuna proprietarilor actiuni contra legii, in AG, sunt situatii cand presedintele vrea sa se acopere cu votul proprietarilor.

Legea 230/2007:
Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii,
..........
Art. 32
.........
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Amenda este un prejudiciu adus proprietarilor.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
elga50, moderator
Nu vreau sa fiu lipsit de respect dar degeaba citim legi daca nu le citim pana la capat sau nu le intelegem.


Art. 32
.........
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.


Comparatia data de user amvirdan este edificatoare. In foarte multe privinte o asociatie de proprietari se aseamana cu o SC.

In in cazul asociatiei si in cazul unei SC, exista prevederi legale asemanatoare art 32 citat. Daca prejudiciul este produs in mod deliberat, in in cazul SC si in cazul AP, leguitorul se poate indrepta impotriva reposnsabililor in mod personal. Insa acesta situatie e cu totul altceva, iar decizia pentru "sanctionarea persoanal a aresponsabililor" este luata exclusiv de organele abilitate: organe de control (prin amenzi directe pe numele responsabililor), procuratura si in cele din urma instantele judecatoresti.

Numai entitatile enumerate mai sus pot decide ca prejudiciul este unul deliberat si numai ele pot lua actiuni. Nimeni altcineva.
Intern, in asociatie(sau in SC) aceste discutii sunt SF-uri. Nimeni, in afara de organele abilitate nu poate sa decida redirectarea sanctiunii de pe numele asociatiei in contul presedintelui.


Apoi, noi aici discutam teorie.
Ca sa validati teoria, faceti un exercitiu practic. Mergeti cu speta aceasta la un avocat si spunteti-i ca vrei sa imputati amenda asociatiei presedintelui. Probabil va rade copios.


Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
grandanat, utilizator
Avocatul poate va rade, dar eu, ca proprietar nevinovat, care nu am fost intrebat de modul cum sa se faca angajarea, si daca as fi fost intrebat, i-as fi spus ca face o greseala si ca va suporta consecintele, nu-i voi achita la intretinere aceasta amenda pe care mi-a repartizat-o.
Nici n-ar fi trebuit sa ma intrebe, dar ar fi trebuit sa angajeze legal si daca a facut-o intentionat, asta se cheama abuz in serviciu, iar daca a facut-o din nestiinta se cheama neglijenta in serviciu sau gasiti-i dv. un termen juridic, si se pedepseste. Nimeni nu poate sa invoce necunoasterea legii, cred ca sunteti de acord cu mine, macar in aceasta privinta.

Si as face si scandal in bloc si i-as determina si pe ceilalti proprietari sa refuze la plata aceasta cota din amenda pentru abuz in serviciu. S-ar gasi incadrare juridica si pentru aceasta fapta. Si poate gasim si noi, proprietarii, un avocat care sa nu ne rada in nas si sa ne sustina cauza in instanta.

Nu e teorie, e practica pura.

Alte discuții în legătură

Cine plateste amenda itm in cazul asociatiilor de proprietari kta87 kta87 la o asociatie de proprietari s-a dat o amenda pentru ca nu era angajata femeia de serviciu si administratoarea la data la care au cerut actele( au avut ... (vezi toată discuția)
Hotarare ag contrara legii annabela annabela Buna ziua, puteti sa ma informati in ce masura poate fi contestata Hotararea Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari pe motiv ca cei prezenti, la ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz mihai daniela 35 mihai daniela 35 am inaintat demisie fara preaviz in cond. art.79(8) Codul Muncii,iar managerul nu vrea sa-o aprobe, respectiv nu vrea sa-mi incheie cartea de munca cu ... (vezi toată discuția)