avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de deces eliberat pe nume gresit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de deces eliberat pe nume gresit

Buna ziua,

Am un bun prieten care m-a rugat sa expun rapid situatia lui, poate afla ce se poate face si cum.

Asadar, omul are de mers sa faca o dezbatere de pe urma tatalui sau. La dezbatere vine si sotia defunctului, aceasta fiind casatorita mai recent cu cel care a decedat. Femeia a afirmat ca exista un testament prin care i se lasa totul, pana la urma din cate inteleg, notarul unde urmeaza sa se faca dezbaterea a deznodat problema si ca atare amicul meu are de luat 3/8 din averea de pe numele exclusiv al tatalui sau.
Problema e alta.
Pentru a inainta acceptarea mostenirii unui notar, omul acesta a obtinut de la sotia defunctului o copie xerox a unui certificat de deces completat de mana, insa semnat si stampilat.
In paralel, omul a cerut de la Primarie, in calitate de fiu al decedatului, o copie oficiala a certificatului de deces al tatalui sau. Or, cand a primit copia aceea, copie scrisa de data aceasta la computer si semnata de catre un alt ofiter de stare civila, a observat ca prenumele defunctului era altul decat cel real al tatalui sau, si mai precis, era scris prenumele bunicului sau, ca proaspat decedat...
Altfel spus, actul spune ca a decedat POPESCU VIOREL (un exemplu), si nu POPESCU HANS, asa cum stau lucrurile in realitate, VIOREL fiind tatal lui Hans, adica bunicul petentului care a cerut actul.
In rest, culmea, toate datele sunt OK, de la CNP-ul defunctului la numarul de inregistrare al actului de deces. #-o
Omul a semnalat aceasta problema si dupa cercetari pe la Starea Civila, s-a ajuns la concluzia ca in cotorul oficial de la Primarie este scris in mod eronat POPESCU VIOREL. Adica eroarea este fundamentala, defunctul neavand un act legal de deces, din moment ce nu este scris prenumele lui adevarat.

Ca sa se faca reparatia in actele oficiale si sa obtina un act valabil de deces al tatalui sau, omul a fost informat ca trebuie sa vina cu certificatul de nastere al defunctului si sa faca o cerere de indreptare a erorii din scriptele Primariei. Or, acest act de nastere se afla, natural, la nevasta defunctului, femeie in varsta care nu a inteles ce se intampla si nu vrea sa dea niciun act, ea fiind ferm convinsa ca lucrurile sunt in ordine din moment ce are un act de deces pe numele sotului ei (actul acela scris de mana, si unde numele sunt scrise CORECT !!).

Asadar, cum s-ar putea rezolva aceasta dilema ? Deocamdata, dezbaterea nu a avut loc, dar ea s-ar putea face pe baza unui act de deces care, desi are stampila si semnatura Primariei, este in neconcordanta cu cotorul de la dosar, desi este in principiu un act corect dpdv al informatiei in sine ?
Cel mai recent răspuns: marshanna , utilizator 15:10, 13 Martie 2015
va trebui corectata eroarea....nici un notar nu a sa accepte actul gresit!
Tocmai asta e problema - exista, asa cum am aratat, un act de deces scris de mana, cu toate datele corecte, inclusiv CNP, numar de inregistrare, tot, eliberat tot de Primarie, si este in ORIGINAL. Cum anume au eliberat aia un act care, culmea, este corect dpdv al informatiei in sine, insa este incorect daca e sa il judecam pur legal, nefiind conform datelor din cotor (din dosarul de la Primarie) este un mare mister.
Mai este si un al doilea act ORIGINAL, eliberat de data aceasta fiului decedatului, care contine datele exact cum sunt ele in cotor, deci prenumele eronat.

Teoretic, daca cineva merge la notar cu primul act, notarul nu are de unde sa stie ca aia de la Primarie au facut o prostie. Totusi, o dezbatere este un lucru important, si intrebarile erau urmatoareleȘ
- in lipsa altor acte de identitate ale defunctului, fiul cum poate cere indreptarea erorii ?
- daca fiul si sotia defunctului merg la notar cu actul acela scris de mana, care contine la urma urmei numarul de inregistrare corect al decesului, atunci notarul poate face dezbaterea pe baza acelui act scris de mana, dar care repet, nu e conform cu cotorul ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certifica de deces ContSters77543 ContSters77543 Buna ziua, in urma cu cateva zile odata cu verificarea actelor pentru inceperea demersurilor pentru o succesiune am observat urmatoarele nereguli in acte: un ... (vezi toată discuția)
Testament apărut în timpul dezbaterii succesiunii: beneficiarul testamentului are drepturi egale cu moștenitorul? crimit crimit Sotia are titlu de proprietate impreuna cu unchiul din partea mamei sale (fratele mamei). Unchiul decedeaza si lasa in urma un fiu. Acesta decedeaza cu putin ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor eliberat in baza unei adeverinte gresit redactata de primarie ariana1499 ariana1499 Supun atenţiei dumneavoastră următorul caz: In anul 2000, în urma decesului capului unei familii s-au efectuat demersuri în vederea obţinerii unui ... (vezi toată discuția)