avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... angajament plata pagubit rca
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

angajament plata pagubit rca

In urma unui accident cu persoana vatamata din masina noastra (a fost dusa la spital cu salvarea) politia in urma cercetarilor preliminare a stabilit vinovatia celui care a intrat in noi neacordand prioritate la viraj stanga. S.A. unde are RCA a refuzat acceptul de plata pe motivul lipsei la dosar a unui angajament din partea pagubitului cum ca daca se va stabili ulterior alta vinovatie este de acord cu plata sumei de reparatii. Este acest angajament stipulat in lege? Daca politia a stabilit vinovatia aceasta mai poate fi schimbata ulterior? Nu doresc sa dau acest angajament deoarece ar putea deveni executoriu. Consider ca daca se va incerca schimbarea vinovatiei sa pot ajunge in proces in care sa ma apar.
Multumesc.
Am intalnit cazuri in care asiguratorul nu a despagubit intrucat stabilirea vinovatiei de catre politist a fost gresita.
Conditia de plata a daunelor civile este culpa asiguratului.
Daca in instanta aceasta culpa constatata de politist, este anulata/schimbata de instanta pe baza probatoriului, dispare conditia si ca urmare nu se face plata.
Din acest motiv, majoritatea asiguratorilor nu efectueaza plati de daune la dosarele in care sunt deschise procese de contestare contraventionala.Tot din acest motiv, atunci cand exista indicii greu de contestat privind culpa, se pot face platile, cu conditia solicitarii pagubitului/victimei, a acelui angajament de returnare in caz de disparitie a vinovatiei asiguratului.
cioan a scris:

Am intalnit cazuri in care asiguratorul nu a despagubit intrucat stabilirea vinovatiei de catre politist a fost gresita.

Exista in practica judiciara cazuri, desi foarte rare, in care instanta de judecata investita sa solutioneze o cerere de despagubiri formulata da pagubit sa puna in discutie si sa se pronunte asupra legalitatii si temeiniciei procesului verbal, chiar daca acesta nu a fost contestat. Apararea asiguratorului se intemeiaza pe aspectul ca nu poate fi obligat la plata unei despagubiri datorita neglijentei asiguratului care nu a formulat contestatie.
da angajamentul pe care vi-l solicita asiguratorul este stipulat de lege. (art46 pnct 3 lit b din Ordinul 20/2008 emis de CSA)
SFAT : DATI ANGAJAMENTUL SI VETI PRIMI DESPAGUBIREA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indrumare corecta pentru a recupera bani de la asigurator pentru o vatamare corporala ! daco daco Buna ziua ! am avut un accident cu o autoambulanta intr-o intersectie . Eu mergeam pe verde, iar ambulanta a intrat pe rosu, a virat spre mine si mi-a avariat ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Accident in rupea osan_florentina osan_florentina suntem victime colaterale, adica, la 21.30 un microbuz a acrosat o caruta iar dupa ce a trecut acesta, o roata de la caruta a venit in noi.ne-a avariat bine, ... (vezi toată discuția)