BUna ziua,
in blocul und elocuiesc am 3 proprietari care nu-si achita datoriile :
- 1 proprietar are restanta 14.000 ron (are hot jud definitiva sa-l executam pe asociatie..avem privilegiu imobiliar pus pe apart . pus in anul 2014)
- proprietarul nr 2 are restanta 7400 ron(are hot jud definitiva de executare si are pus privelgiu imobiliar din luna ian 2015)
- propietarrul 3 are restanta 5000 ron si s-a laudta ca nu platetse ca oricum are credit la banca si-i ia banca casa....(luni ne ducem sa cerem privilegiu imobiliar..intre timp am vb cu avoacata sa-l dam in judecata rapid)..
Asta e situatia...problema noastra : toti 3 au gaj pe apart..ipoteci inscrise la 3 banci..ip de rang 1..pe credit imobliar....
IN cazul primilor 2 DACA luni banca executa ipoteca ..noi ca asociatie d elocatari NE RECUPERMA datoriile?!? e posibil ca banca sa-si ia banii prima iar..noi..nimic... (dupa cum stitit inainte de criza ec. pretul la apart era dublu...dcaa mai pui dobanzile la credite..si alte chelt..ESTE CLAR CA bannac NU are sansa sa-si recupereze datoria....d-aia nicic nu se agita sa vanda apart. in cauza).
MA gandeam sa punem noi un executor jud. al nostru..DAR nu exista riscul ca pe banii nostrii sa executam apart in cauza si banca sa ia toti banii..IAR noi sa ramanem cu chetuielile!??!
Daca o banca a inscris in 2008 ipoteca..iar noi in 2004/2015...nu cumva o sa stam la 'coada"..sa se indestuleze banca apoi noi!?
adevarat..dar nici asa nu e ok...BANCA FACE BANI...necuveniti...pe un BUN..care nu e chiar ok...CE vina au proprietrauii unui bloc ramasa fara uitilittai..ca X are credit la banca...!?
BANCA traieste bine mersii din dobanda platita de X..iar celelate 39 de familii traiesc in conditii mizere..ca sa faca banca banii..!? Ma indoiesc ca tribunal va fi de acord..si va judeca strict DOAR dupa acel art.
Sa vedem ce zice legiuitorul..SINCER ma indoiesc sa plece DOAR acel art.2..si sa nu-l colaboreze si cu alte art. favorabile asocitaiei de prproprietari... NU am cunostiinta ca vrun judecator sa fii decis in favoare bancii si defavoarea a 40 de familii dintr-un bloc..
Se ajunge uneori in situatia ca asociatia sa nu poata sa-si recupereze banii in situatia cand proprietarul este executat de banca si poate nu numai de banca, ci de oricare alt creditor.
Dar daca, de exemplu, proprietarul plateste luna de luna ratele la banca, banca nu are de ce sa-l execute. Iar daca in aceasta perioada proprietarul nu-si achita cheltuielile de intretinere, asociatia poate sa-si recupereze banii aplicand prevederile legale: privilegiu, actionare in instanta....
De cele mai multe ori, pe acest forum, gasim situatii in care asociatia nu-si exercita drep[tul legal de a actiona in instanta, restantierul acumuleaza datorii atat fata de asociatie cat si fata de banca iar banca este prima care isi exercita dreptul de a recupera debitele.
Pentru evitarea unor asemenea situatiii, este bine ca cei din conducerea asociatiei sa-si cunoasca vecinii, sa se informeze, iar presedintele asociatiei sa initieze actiuni de recuoerarea a debitelor cat mai rapid incepand cu notificari, privilegiu si actiuni in instanta. Altfel se poate trezi ca proprietarul este executat de banca iar asociatia nu a facut nici un pas prevazut de legislatie.
Asociatia a facut pasii legali...dar se pare ca legea e proasta...BANCA e cea care decide ce si cum...
Daca va da asociatia in judecata..dvs nu mai platiti ratele la banca....si ORICUM sunteti acoperit..fata de asociatie de catre BANCA...deoarece banca va lua tot..iar asociatia va lua...'teapa"....
Toti stim ca valoarea imobiliarelor a scazut..DECI este IMPOSIBIL oricarie asoc din ROMA..sa execute vrun rauplatnic in defavoare bancii..
un pic de matematica elementara..si vedem ca BANCA in primii 15 ani de credit va avea intaietate...(in primii ani debitorul va platii bancii mai mult dob la credit si f putin rata la capitalul creditului..astfel ca banca va avea o suma apropiata de 50 000 euro de recuperat/ deci nici nu se pune pb la executare sa-si recupereze creditul..)
Legat de partea ca dupa banca v-a recupera si asociatia..o alta ineptie/tampenie a unora..banca la un credit de 50.000 euro..isi vrea dob. penalizatoare..isi vrea chelt cu exceutarea..etc..adica vreo 65 mii euro..
Avand in vedere ca aprt de 50.000 uro in 2008..acum valoreaza cam 35-40.000 mii euro..e clar ca ASOCIIATIILE nu-si vor lua vreodata banii de la restantieri.
Apropo pentru forumisti : stiti ca banca dupa ce vinde imobiliul..IN CONTINUARE si ea il va urmari pe rauplatnic..deci..tot ea va incasa prima banii..
DACA e asa...ma intreb de ce atatia reprezentanti ai asoc de proprietari ..dorm!? de ce nu se cauta solutii?? asteptam banca sa ne rezolve pb? restantierul sa fie bun..si sa accepte sa plateasca datoriile?..exact dupa tiparul romanesc stam degeaba si asteptam ca altii sa ne rezolve pb...:(
Solutia pe care o vad eu e urmatoarea:
La incheierea contractului de imprumul la care se ipotecheaza un imobil situat in cadrul unui condominiu, sa fie stipulata o clauza conform careia, la inregistrarea unei datorii mai mari de 2500 lei aferenta cheltuielilor de intretinere a imobilului ipotecat, sa se declara scadent anticipat imprumutul acordat, urmand ca intai sa fie recuperate cheltuielile de intretinere.
Debitorul va comunica trimestrial bancii situatia cheltuielilor de intretinere.
Nu aveti ce face. Nu veti lua nimic. Banca va lua tot. Sunteti buni de plata. Trebuie instalatii de utilitati care sa poata fi oprite imediat ce nu plateste. Din pacate asta costa destul.