avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj cu ambiguitati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj cu ambiguitati

Am divortat acum 2 ani dar continui sa locuiesc cu fostul , in acelasi casa pe care am cumparat-o acum 20 de ani , proaspat casatoriti fiind. Pe contractul de vanzare cumparare a casei , nu se specifica, dar inainte de acesta s-a incheiat o chitanta de mana, in prezenta unui martor, in care se precizeaza ca « plata casei a fost facuta de mama fostului sot..... ».
Pe aceasta chitanta de mana am semnat toti, vanzator, noi doi si martorul.
Intrebarea mea este :
In cazul in care bag partaj , casa se va imparte 50/50 sau fostul sot va putea emite pretentii majorate, respectiv cat din casa i-s-ar putea cuveni daca face dovada cu chitanta si martorul ca plata a facut-o ma-sa ?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 12:20, 18 Martie 2015
Este posibil ca fostul sot sa solicite instantei sa constate ca a avut o cota de contributie mai mare la dobandirea bunurilor comune,folosindu-se printre probele ce le va depune si de inscrisul sub semnatura privata mentionat de dvs.
Este o certitudine si nu o posibilitate prezentarea chitantei la partaj .
cyan a scris:

Este o certitudine si nu o posibilitate prezentarea chitantei la partaj .


Perfect adevarat! Intrebarea este :
Ce relevanta juridica are chitanta de mana (pe care se afla si semnatura mea !) in a constata cota majorata a sotului meu ?
O chitanta scrisa de mana si semnata poarta denumirea de "inscris sub semnatura privata", are o forta probanta inferioara unui inscris sub forma autentica (incheiat la notar) dar poate fi folosit drept dovada in instanta.
Daca banii au fost achitati de mama sotului acesta are sanse sa obtina mai mult de 50% la partaj.
Depinde insa de mai multe lucruri si procesul poate sa fie foarte complicat...

Alte discuții în legătură

Recuperare bani (cheltuieli inainte de casatorie) nicol-dd nicol-dd Sunt casatorita de 3 ani.Inainte de casatorie am stat cu sotul meu inca un an. El achizitionase o casa la care ii platise avansul si o terminase de construit ... (vezi toată discuția)
Pãrere tarantula tarantula Aş vrea dacă se poate o părere la un dosar de partaj bunuri comune fără minori pe care il am pe rol, şi anume : pe timpul căsătoriei eu şi fostul ... (vezi toată discuția)
partaj,cerere de intervenþie voluntarã?! maria stoica maria stoica Buna seara; Sunt in partaj cu fostul sot si mama mea a facut o cerere de interventie voluntara.Ce sanse am sa recuperez o cota mai mare din apartamentul ... (vezi toată discuția)